Oppositionen kräver svar om vaccinationsmålet

M/KD-oppositionen har riktad en interpellation till regionstyrelsens ordförande, Angelica Katsanidou (S), där de undrar vad som kan göras för att skynda på vaccineringen mot covid-19.

Malin Sjölander (M) menar att regionen borde redovisa vad varje försening av vaccinationerna medför för ökade krav i vaccinationstempo.

Malin Sjölander (M) menar att regionen borde redovisa vad varje försening av vaccinationerna medför för ökade krav i vaccinationstempo.

Foto: Ulrik Alvarsson/Roger Sundberg/Montage

Vimmerby2021-02-24 08:00

Oppositionen pekar på hur flera regioner har meddelat att de inte kommer nå det nationella vaccinationsmålet, som satts av regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Den senaste tiden har vi till och med sett regeringsföreträdare tala om att vaccineringen kan ta mer tid, säger Malin Sjölander (M) i ett pressmeddelande.

Moderaterna och Kristdemokraterna undrar bland annat vad regionstyrelsens ordförande, Länsunionen och regionpolitikerna tillsammans kan göra för att vaccinationskampanjen ska kunna slutföras i tid. 

– Det ursprungliga målet med att vaccinera hela befolkningen före halvårsskiftet var väldigt ambitiöst. Sedan det sattes har förutsättningarna klart försämrats, säger oppositionsråd Jimmy Loord (KD) i pressmeddelandet. 

Vi har sökt regionstyrelsens ordförande, Angelica Katsanidou (S), som avböjer att svara med hänvisning till att interpellationer generellt debatteras under kommande regionfullmäktige, i det här fallet 3 mars. 

Vaccineringstakten har blivit storpolitik. I helgen kritiserade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) de regioner som meddelat att vaccinationsmålet inte kommer uppfyllas i Ekots lördagsintervju. Bland dessa regioner finns Halland, Skåne, Stockholm och grannregionen Kronoberg. Det fick ordföranden för SKR, Anders Knape (M), att kalla Ygemans uttalande för "ett påhopp på våra vaccinsamordnare" i en intervju med SVT.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!