Oppositionen slår larm om ekonomin: "Har aldrig varit så illa"

Moderaterna är djupt oroliga för kommunens ekonomi och menar att majoriteten brustit i sitt ansvar. "Det har gått åt fel håll väldigt fort men självklart har oppositionen ett ansvar också", säger Niklas Gustafsson (M).

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) uttrycker sin oro för kommunens ekonomi i ett pressmeddelande på måndagen: "Från att vi lämnade över makten har nettokostnadsavvikelsen fördubblats", säger han.

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) uttrycker sin oro för kommunens ekonomi i ett pressmeddelande på måndagen: "Från att vi lämnade över makten har nettokostnadsavvikelsen fördubblats", säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-09-02 15:49

I ett pressmeddelande kritiserar oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) majoritetens hantering av kommunens ekonomi. Politikern uttrycker oro för situationen och menar att styret tagit oförsiktiga beslut och brustit i sitt ansvar. Det som fick bägaren att rinna över, skriver Gustafsson i pressmeddelandet, är att kommunens egen långivare nu, Kommuninvest, höjt riskfaktorn rejält. 

– Det har höjt från 4,5 till 9,5, och med det så hamnar vi bland de fyra sämsta kommunerna i landet. Det innebär i princip att det inte finns några möjligheter för kommunen att låna pengar. Det finns minimalt utrymme inom ramarna vi har kvar men det bli ingen nyupplåning i och med den här risken man ser, säger Niklas Gustafsson (M) till Vimmerby Tidning på måndagen.

Hur påverkar det kommunen? 

– Det gör det jättesvårt att bedriva verksamhet och göra nödvändiga investeringar när Kommuninvest säger nej. Bedömer de att vår ekonomi är så pass dålig så är det riktigt allvarligt.

Har inte ni i oppositionen också ett ansvar i att vi hamnat här? 

– Absolut, men från att vi lämnade över makten har nettokostnadsavvikelsen fördubblats och vi sticker ut ännu mer nu. När vi gick till val ville vi göra åtgärder för att komma till rätta med det här men det har inte den nya majoriteten gjort. Det ha gått åt fel håll väldigt fort men självklart har oppositionen ett ansvar också. 

I pressmeddelandet kräver Moderaterna "omedelbara och kraftfulla åtgärder" för att vända utvecklingen, men exakt vilka åtgärder det kan handla om vill Niklas Gustafsson (M) inte dela med sig av. 

– Jag tänker inte peka ut exakt vilka områden man kan titta på men vi måste komma ner i kostnadsläge. Vimmerby kommun är för mig en kommun som har betydligt bättre förutsättningar för en stabil ekonomi än många andra småkommuner, inte minst med tanke på skattesatsen vi har, säger han.

Hur allvarligt skulle du säga att läget är? 

– Det är jätteallvarligt. 2014 drog vi i nödbromsen när vi styrde med S men då var det inte alls lika allvarligt som nu, det har aldrig varit så illa som det är nu. 

undefined
Helen Nilsson (S) håller inte med om Niklas Gustafssons kritik att majoriteten tagit oförsiktiga ekonomiska beslut.

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) har inte tagit del av Moderaternas pressmeddelande men säger på måndagseftermiddagen att hon givetvis känner till läget och vet att Kommuninvest nu höjt riskfaktorn.

– Vi i majoriteten känner också en oro över ekonomin. Vi har tagit över ansvaret från den majoriteten som var tidigare men inte rätat upp siffrorna från förra gången, 2014. Det har inte gjorts några radikala förändringar och det behöver vi göra, säger hon till Vimmerby Tidning. 

Moderaterna menar att majoriteten inte gjort tillräckligt. Håller du med?

– Det finns säkert tyngre uppdrag vi skulle kunna ha gett men jag kan inte säga att vi inte gjort någonting. Vi har förberett för en budget 2025 som tar hänsyn till de här delarna och vi har också stoppat en ny skolbyggnad. Vi har också lagt ett vård- och omsorgsboende i malpåse på grund av höga lånekostnader. Vi har gjort saker men behöver titta på mer eftersom vi vill förändra ekonomin över tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!