Oppositionsrådet tar timeout

Jan Henriksson, S, tar timeout från politiken. Revisorernas besked att de inte vill ge ansvarsfrihet för den tidigare kommunstyrelsens presidium blev för mycket för oppositionsrådet. Han meddelade beslutet till sitt parti sent på söndagskvällen.

Jan Henriksson, t.v tar timeout från det politiska arbetet. Michael Svensson, ordförande i Vimmerby Arbetarekommun hoppas att partiet kan avgöra förtroendefrågan inom någon vecka.

Jan Henriksson, t.v tar timeout från det politiska arbetet. Michael Svensson, ordförande i Vimmerby Arbetarekommun hoppas att partiet kan avgöra förtroendefrågan inom någon vecka.

Foto:

Vimmerby2011-05-10 06:19


- Finns ingen möjlighet att arbeta politiskt nu efter den revisionsberättelse som lagts fram, och det pågår också en intern behandling av frågan i partiet. Under tiden utför jag inget politiskt arbete, säger Jan Henriksson.
För hur länge vet han inte.
Tillsammans med dåvarande kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, C och kommunstyrelsens då varande vice ordförande, Tomas Peterson, M, godkände Henriksson ett förmånligt pensionsavtal för ekonomichefen när denne gick tillbaka till den tjänsten efter att ha varit biträdande kommunchef i drygt tre år.
Tidigare har Tomas Peterson valt att lämna flera tunga uppdrag till följd av kritiken.
Kritiken består främst av att de tre politikerna inte hade rätt att besluta om avtalet, och att avtalet heller inte redovisats för kommunstyrelsen ens i efterhand.
- Jag delar revisorernas bedömning, avtalet borde lagts fram för kommunstyrelsen, säger Jan Henriksson.

Borde lagts fram i KS
Det inser han nu, efter revisorernas granskning av avtalspensionerna och den svidande kritiken och förslaget att inte bevilja ansvarsfrihet för årsredovisningen. Varför blev det inte rapporterat till kommunstyrelsen då, i januari 2010?
- Ja, säg det... jag reflekterade inte över det helt enkelt. Det borde jag ha gjort... En viss förklaring kan vara att jag var fritidspolitiker, det är inget försök att komma undan mitt ansvar, men jag kan tycka att kommunstyrelsens ordförande, dåvarande kommunchefen och kanske också ekonomichefen har som heltidsanställda ett större ansvar än en fritidspolitiker att se till att de ärenden som ska upp i kommunstyrelsen också kommer dit, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om