Optimism inför sommaren visar sig i siffrorna

Antalet utannonserade sommarjobb hos Arbetsförmedlingen har minskat på ett nationellt plan. Men för Kalmar län och Vimmerby pekar trenden åt ett annat håll.

Antalet utannonserade sommarjobb hos arbetsförmedlingen har minskat i riket, men i Vimmerby ser det ut att öka.

Antalet utannonserade sommarjobb hos arbetsförmedlingen har minskat i riket, men i Vimmerby ser det ut att öka.

Foto: TT-Bild / Arkiv

Vimmerby2021-02-23 06:00

– Vi tappade en del utifrån pandemin under april och maj, men sen har det legat på ungefär samma nivåer resten av året. Vi har inte fått så stora pandemieffekter på arbetsmarknaden i Kalmar län som i övriga riket, säger Kalle Östergren som är enhetschef för Arbetsförmedlingen Kalmar län.

På ett nationellt plan har 12 800 färre sommarjobb annonserats i december 2020 och januari 2021, än under samma period tidigare år. Under hela 2019 så utannonserades totalt 846 sommarjobb i Vimmerby, år 2020 landade den siffran på endast 369 utannonserade sommarjobb. 

– Tittar man på 2020 så är det utifrån pandemin givetvis, att man var försiktigare där. Det blev ett speciellt år i och med att många var sena med att söka folk, man tänkte kanske att det inte behövs men så kom det ändå ganska mycket turister i Kalmar län under sommarmånaderna ändå. Det blev en liten förflyttning – man behövde få folk på kortare varsel.

Att 143 sommarjobb fanns utannonserade under januari i år, vilket är 55 fler jobb än vad som utannonserades under januari 2020, tror Kalle Östergren beror på att fler känner optimism inför sommaren.

– Det kan jag tänka mig hänger ihop med att man har börjat med vaccineringen i länet och man hoppas nog på att få en mer normal sommar utifrån det.

Förra årets arbetslöshetssiffror ser också bättre ut i Kalmar län, jämfört med riket. Riket ökade med 1,3 procent, Kalmar län ökade med 0,3 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!