I den budget som klubbats igenom för Vimmerby kommun år 2025 har socialnämnden en rambudget på 471 miljoner kronor. Utöver den summan tilldelas de 21,2 miljoner kronor i prioriteringar, fast de hade önskat åtminstone 37 miljoner kronor.
Utgångspunkten i intervjun med socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) är att försöka konkretisera vad det här faktiskt innebär för nämndens arbete och de verksamheter som faller under deras ansvar.
I det här skedet har nämnderna dock inte hunnit specificera hur pengarna ska fördelas inom respektive verksamhet. Detaljbudgeten sätts först i november, även om arbetet med det påbörjas redan nu.
– Vi i socialnämnden har ännu inte hunnit göra någon ordentlig utvärdering av vad det innebär att vi får de pengar vi får, säger Eva Berglund.
Vad var din reaktion på de 21,2 miljoner som ni tilldelats?
– Min första reaktion var "nämen vad är det här, det kan ju inte funka". Men jag har förstått, utan att ha det bekräftat, att det är lite andra beräkningar i det här som kommer att påverka. Det är därför vi inte kan lägga vår mer specifika budget riktigt än.
Exakt vad det innebär kan Berglund inte svara på, men förklarar i korta drag att det eventuellt är så att nämnden inte kommer att behöva stå för vissa kostnader som de behövt stå för tidigare år, och därför kommer att kunna prioritera annorlunda.
– Jag måste ha klara papper på det innan jag kan uttala mig mer om det, men om det jag har hört är fakta tror jag ändå att vi har en budgetram som fungerar.
I samband med att budgeten fastställdes har kommunstyrelsen också lagt fram ett starkt direktiv om att nämnderna måste hålla budget. Eva Berglund är fullt medveten om att ett omställningsarbete krävs inom nämnden för att kunna göra besparingar och jobba i den riktningen.
– Det låter hemskt att säga att man ska effektivisera när det gäller äldreomsorg och den delen, men det kan till exempel vara att vi tittar över det här med schemaläggning och hur vi jobbar med det för att det ska bli mer hållbart. Det vi har störst jobb med är att få upp frisktalen hos de anställda, för att kunna minska korttidsfrånvaron.
En punkt i den uppdragslista som kommunstyrelsen lagt fram för att få bukt med ekonomin handlar om just det, att effektivisera bemanningen hos socialnämnden. Just nu har de totalt över 600 anställda inom de verksamheter som ingår i ansvarsområdet.
– Det vi kanske kan titta på är eventuella vakanser och om de behöver fyllas, eller om laget kan byggas om på ett sätt som gör att man ändå har en fungerande arbetsstyrka. Men jag vill vara tydlig med att det här inte överhuvudtaget är en diskussion där vi har sagt att vi kommer att säga upp personal.
Kommer ni börja med att se över någon särskild verksamhet?
– Det har vi inte hunnit ha någon diskussion om än.
Demografiska prognoser visar att Vimmerby kommun har ett högt antal (och kommer få ett ännu högre antal) 85-plussare i framtiden, vilket lär innebära ett högre tryck på äldreomsorgen.
Ett högre tryck på äldreomsorgen i kombination med en stram budget – hur känns det?
– Det känns inte bra alls, men jag vet ju att det inte finns mer pengar att ta av i kommunen. Det är tuffa tider.
Hur är det att sitta som ordförande när det är ekonomiskt pressat?
– Det är jättejobbigt, men det har det varit tidigare mandatperioder också. Det här snurrar runt i huvudet precis hela tiden.
Kommer socialnämnden klara att hålla budget?
– Vi kommer nog inte hålla budget redan 2025, utan vi måste få ett par år på oss att kunna göra förändringar. Vi kan inte tro att vi ska kunna hitta de här miljonerna på ett år utan att det drabbar våra brukare.
I september hade socialnämnden en budgetuppföljning per augusti som visade 12,5 miljoner plus, på grund av att de fått statliga bidrag. I år har de fått in totalt 19 miljoner på det sättet, men de är till viss del låsta och hela summan får inte nyttjas nu. En del av summan flyttas över till 2025. Det hela är en smula komplicerat, men Eva Berglund förklarar kortfattat:
– Det är ett boostat resultat kan man säga, och det är pengar vi exempelvis inte kan använda för att anställa någon, för det är inte säkert att vi kommer få den här typen av bidrag i framtiden. Det är som en buffert kan man säga, men vi ligger fortfarande med ett stort underskott.