Ordföranden: "Många känner oro för julhandeln"

De nya allmänna råd som infördes tidigare i veckan kan få konsekvenser för den lokala handeln. "Det kan bli ett dråpslag för många butiker".

Björn Johansson är ordförande för Vimmerby Handel.

Björn Johansson är ordförande för Vimmerby Handel.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2020-11-13 06:00

Det säger Björn Johansson, ordförande för Vimmerby Handel. Många lokala butiker och restauranger är redan hårt prövade efter att ha gått miste om mycket omsättning i sommar när turismsäsongen inte var sig lik till följd av coronapandemin. I tisdags infördes nya allmänna råd där en punkt är en uppmaning att folk ska avstå från att vistas i bland annat butiker.

– Det kan bli ett dråpslag för många butiker. Många har det redan tufft efter tappad försäljning under sommaren och hade hoppats på en bra julhandel. Nu är det många medlemmar i Vimmerby Handel som känner oro för ett stort tapp i julhandeln också, säger Björn Johansson.

Han säger samtidigt att han har förståelse för att det finns ett behov av striktare råd för att minska smittspridning.

– Absolut. Jag upplever att många har börjat slappna av och inte tänker på att hålla avstånd och så vidare så det behöver göras något för att få folk att bli mer medvetna igen.

Vimmerby Handels aktiviteter inför julen har redan dragits ner och Björn Johansson tror att det kan bli aktuellt med fler inskränkningar.

– Vi har redan planerat våra aktiviteter så att de inte ska uppmana folk att samlas på samma sätt som vanligt. Vi kommer bland annat se över hur julskyltningen ska anpassas, säger han.

– Ska man se något positivt med situationen är det kanske att det finns en förhoppning att fler ska välja att handla på hemmaplan inför julen när man ska undvika de större köpcentrumen, säger Björn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!