Oro bland de 140 anställda i Vimmerby

Mediekoncernen Stampen, där bland annat tryckerikoncernen V-TAB ingår, ansöker om företagsrekonstruktion. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande nu på morgonen. Anledningen uppges vara att koncernens skuldsättning som skapats historiskt är för hög.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-05-23 07:53

Sedan den nuvarande styrelsen och koncernledningen tillträdde i april 2014 har ett omfattande förändringsarbete genomförts. Enligt bolaget har målet varit att sänka skuldsättningen, minska kostnaderna samt att renodla och effektivisera verksamheten.

Drygt en halv miljard av bankskulden har betalats av, kostnaden för huvudkontoret halverats, organisationen förändrats och ett tiotal bolag avyttrats.

För 2015 kunde Stampen redovisa ett rörelseresultat om 153 miljoner kronor, vilket är en kraftig resultatförbättring jämfört med förlusten på 406 miljoner kronor året innan.

– Vi har i dag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till för att hantera vår svaga balansräkning, säger koncernchefen Martin Alsander.

– Nu när hela bilden kring bolagets avbetalningsplaner är på plats är vår bedömning att koncernen inte kan bemöta alla sina förpliktelser framåt. Därför har vi beslutat att ansöka om rekonstruktion för att rädda verksamheterna och jobben, säger han.

Ansökan omfattar hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-TAB och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media samt moderbolagen Stampen AB.

Den dagliga verksamheten fortsätter under processen som beräknas pågå över sommaren. Läsare, prenumeranter, annonsörer och kunder påverkas inte av rekonstruktionen.

Stampens styrelseordförande och huvudägare, Peter Hjörne kommenterar den uppkomna situationen:

– Som ägare och styrelseordförande har jag det yttersta ansvaret för historien men också för framtiden. Vi har under de senaste två åren arbetat med att sänka skuldnedsättningen samtidigt som vi har genomfört omfattande besparingar och rationaliseringar för att skapa en uthållig lönsamhet. Det har lyckats men vår skuldsättning är fortfarande för stor och vi behöver en möjlighet till en nystart så att verksamheterna kan leva vidare, säger han.

Rekonstruktionen kommer att ledas av koncernchef Martin Alsander i samarbete med rekonstruktören. Som rekonstruktör har Christian Andersch på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg föreslagits. Ansökningar för de aktuella koncernbolagen lämnas in i dag måndag.

På V-TAB:s anläggning i Vimmerby, som ingår i koncernen, kom beskedet nu på morgonen som en chock och oron är så klart stor. Vi återkommer med uppdateringar från Vimmerbyanläggningen under dagen.

LÄS ÄVEN: JÄTTEKONCERNEN ANSÖKER OM REKONSTRUKTION
Fakta

Mediekoncernen Stampen är en av Sveriges största ägare av dagstidningar, gratistidningar, tryckerier, distributionsbolag och digitala mötesplatser. 2015 hade koncernen 3000 anställda och en omsättning på 3,3 miljarder kronor. Under affärsområdet Media finns varumärken som exempelvis Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter och TTELA.

Affärsområdet Tryck & Distribution utgörs främst av Sveriges ledande tryckerikoncern V-TAB, med bland annat en anläggning i Vimmerby där cirka 140 personer jobbar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om