Oro för sämre service vid byggfrågor

Den 1 april börjar den nya gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen i Vimmerby och Hultsfred. En förändring som betyder att samtliga sju bygg-, livsmedel- och miljöinspektörer stationeras i Hultsfred.
"Det här kommer att bli oerhört knöligt för alla i Vimmerby som vill ha rådgivning och exempelvis diskutera bygglovsärenden", säger en av flera kritiska Vimmerbyröster.
Men förvaltningschefen Anders Helgée säger att oron är obefogad.
- Vill man träffa en handläggare i Vimmerby kommer man också att få träffa en handläggare i Vimmerby.

Vimmerby2014-03-27 07:36

Flera tror att Vimmerbyborna kan bli något tagna på sängen när den nya miljö- och byggorganisationen för Vimmerby och Hultsfreds kommuner börjar gälla nästa vecka. Kommunernas miljö- och byggnämnder slås samman till en gemensam nämnd och miljö- och byggnadsförvaltningen kommer att vara delad mellan de båda kommunerna.
"Hur blir det med behandlingen av bygglov för oss i Vimmerby om hela bygglovshanteringen flyttas till Hultsfred", undrar en kritisk röst.
Ingen skillnad mot hur det är nu, försäkrar förvaltningschefen Anders Helgée.
- Redan idag är det svårt att bara gå in i stadshuset och räkna med att få träffa en handläggare på direkten. Här som på andra ställen kan tjänstemän vara upptagna, lediga eller på utbildning. Det normala är att man bokar en tid. Så blir det även efter den 1 april. Skillnaden är att våra inspektörer får en ny e-postadress och nytt telefonnummer.

"Vi åker istället"
Men inspektörerna och handläggarna sitter ju ändå fysiskt i Hultsfred?
- Var de sitter kommer inte att styra var vi möter våra kunder. Bygglovshandläggarna kommer att vara placerade i Hultsfred, men den som vill träffa en handläggare i Vimmerby, låt oss säga dagen efter klockan 10.00, kommer att få göra det. Ingen behöver åka till Hultsfred, vi åker till dem istället. Men visst kan det bli så att om det är fyra byggsamråd under en och samma vecka i Vimmerby så försöker man boka in dem under en dag.
I den nya organisationen placeras totalt 19 tjänster i Hultsfred och 14 tjänster i Vimmerby. Det är alltså främst inspektörer som stationeras i Hultsfred medan förvaltningsledningen och utvecklingsavdelningen med stadsarkitekt och planarkitekt placeras i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om