Inför skolstarten: "Det finns en oro"

Nu börjar vårterminen. Samtidigt är smittspridningen i Vimmerby kommun på en ovanligt hög nivå. "En oro inför skolstarten är att vi ska få en ökad smittspridning bland elever och medarbetare", säger skolchef Ola Karlsson.

Nu ska eleverna tillbaka till skolan efter jullovet. "Vi har inte längre att vi kan ha distansundervisning i förebyggande syfte, utan enda gången vi kan införa det är för att bryta en pågående smittkedja”, berättar skolchef Ola Karlsson.

Nu ska eleverna tillbaka till skolan efter jullovet. "Vi har inte längre att vi kan ha distansundervisning i förebyggande syfte, utan enda gången vi kan införa det är för att bryta en pågående smittkedja”, berättar skolchef Ola Karlsson.

Foto: Vimmerby Tidning Arkiv

Vimmerby2022-01-11 18:02

Inför onsdagens skolstart berättar Ola Karlsson att när det gäller åtgärder i skolan är det inte mycket som har förändrats till vårterminen. Men läget i samhället skapar en viss oro.

– Vi fortsätter att följa rekommendationerna från folkhälsomyndigheten. Sedan är det inte så mycket nytt som har hänt under ledigheten som påverkar skola och förskola. Det som framförallt har förändrats är att vi ser en tilltagande smittspridning i Vimmerby kommun. Det är ett annat läge nu än vad vi hade under hösten, då vi kom ganska lindrigt undan.

Om elever och medarbetare smittas menar han att belastningen på skolpersonalen kan komma att öka markant.

– Det har varit svårt att få tag på vikarier under pandemin och vi har inte tillräckligt många som vi snabbt kan sätta in, vilket leder till ytterliggare ökad arbetsbelastning för personalen på plats. Så vi vädjar både till elever och vårdnadshavare att följa de rekommendationer som finns. Att man är hemma vid förkylningssymtom, följer reglerna kring familjekarantän, testar sig om man är sjuk och meddelar oss om det är positivt.

Som tidigare kan distansundervisning komma att sättas in för att stoppa en pågående smittkedja.

– Skulle det komma till vår kännedom att vi har bekräftade fall kommer vi samråda med smittskyddet. Det kan fortfarande bli aktuellt att klasser eller grupper går över på distans men det är inget vi har indikationer på att vi kommer behöva införa direkt.

Diala Eliasson är rektor för Frödinge och Tuna skola. Hon berättar att de bara behövt använda sig av distansundervisning en gång under pandemin.

– I våras hade vi distansundervisning i tre dagar för mellanstadiet i Tuna, men utöver det har det inte varit något. Sedan går det inte att säga om vi kan värja oss mot den här nya varianten som verkar vara så smittsam. Men vi får hantera det som det kommer, ta det lugnt och försiktigt, följa rekommendationerna och göra vårt bästa.

En förklaring till att skolorna i Frödinge och Tuna har klarat sig lindrigt under pandemin är de mindre enheterna, menar Diala Eliasson.

– Vi har varit också varit försiktiga hela tiden. Till exempel har vi varit ute när det gått och saxat luncherna, så att halva gruppen ätit i taget. Nu framåt vi kommer att fortsätta som vi gjort hittills och ser framemot en ny termin. Det känns kul att vara tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!