– Vi ser i alla fall oroande signaler om det och Vimmerby är inte förskonat från den problematik som förekommer i andra delar av landet, säger Anette Nilsson, chef för socialförvaltningen i Vimmerby kommun.
Förvaltningen har på senare tid noterat ett ökat behov av skyddsplaceringar.
– Det gäller inte bara ungdomar, utan även familjer som behöver skydd, säger Anette Nilsson.
Orsakerna till skyddplaceringarna varierar.
– Det kan handla om våld i nära relation, något vi arbetar mycket med. Det kan vara hedersvåld som vi också ser inslag av, plus att vi också ser kopplingar till grov kriminalitet.
Vad det är för signaler eller vilka kopplingar man noterat till grov kriminalitet är ingenting hon kan säga något mer konkret om. Samma sak gäller om den grova brottsligheten i sig är verksam i Vimmerby.
– Det är sekretess kring allt sånt och när det gäller brottsligheten ligger det främst på andra instanser.
I vilken omfattning har placeringar på grund av skyddsbehov undan våld eller hot ökat?
– Jag kan inte säga någon exakt omfattning, men vi ser att placeringarna ökar och att det finns ett större skyddsbehov som vi inte sett tidigare.
Anette Nilsson pekar på att det också leder till olika konsekvenser i verksamheten.
– Utöver de enskilda berörda människorna påverkas också våra medarbetare i sitt arbete som blir mer komplicerat med tanke på skyddsbehoven och fler placeringar får också följder för vår ekonomi. Därför har jag informerat socialnämnden om läget, säger hon.
Informationen har inte lett till några direkta åtgärder i nuläget.
– Däremot jobbar vi kontinuerligt tillsammans med andra instanser som skolan och polisen för att förebygga att unga dras in i kriminalitet. Det är ett ansvar som hela samhället har i dag, säger Anette Nilsson.
Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Han känner inte till någon grov kriminalitet som verkar i Vimmerby.
– Nej, det skulle jag inte säga. Skyddsplaceringar hör troligen ihop med kriminalitet i andra större städer. I en liten ort som Vimmerby har vi ganska bra koll tillsammans med skola och socialtjänsten, säger han.
– Det största problem vi ser är drogerna. Narkotikabrott är nu det vanligaste brottet i kommunen. Det beror också på att vi är fler poliser som upptäcker fler narkotikabrott.