På sågverket Wallnäs Timber AB i Mariannelund märker man tydligt av konkurrensen.
– Priserna ligger i topp och vi har aldrig betalat så mycket för skogsråvaran som nu. Vi ska få ihop det vi behöver men vi lär få kämpa mer för det, säger vd:n Ralf Rosberg.
Det minskade utbudet har lett till att Wallnäs behövt införa en begränsning.
– Vi har inte sågat mer än 80 procent under februari, vi har alltså valt att stå stilla med såglinjen en dag i veckan för att anpassa produktionen till marknaden, säger Ralf Rosberg.
Samtidigt påverkas sågverken av att husbyggarbranschen bromsat.
– Det drabbar sågverksbranschen rent generellt när det finns färre kunder som behöver varor och det är påtagligt på vissa håll. Många köpare bromsade hårt under sista kvartalet förra året och har behövt köpa mer nu. Vi exporterar väldigt mycket av vår produktion och på den här sidan årsskiftet har det gått ut en hel del varor, men till lite lägre priser, säger Ralf Rosberg.
Priserna på virke har varit nere på djupet och vänt och nu tror vd:n på en ökning.
– Det har redan börjat vända och det behövs för att sågverken ska vara livskraftiga. Sen har vi ju en annan kostnadsmassa att dra med oss nu när både råvaran och annat ligger högre. Vi behöver höja priset på våra produkter och sänka kostnaderna för att får en positiv kalkyl.
Angelica Karlsson, vd för Frödinge Hällerum Timber, berättar att man sågar på full kapacitet och producerar som vanligt.
– Omvärldsläget är, som alla känner till, fortsatt oroligt men för vår del rullar det på och vi märker framförallt att våra exportländer tuffar på bra, medan den svenska marknaden är svagare. Förhoppningsvis vänder det nu när våren kommer, det är traditionellt så i branschen den här säsongen, säger hon.
Vad gäller virkespriserna hade man starka år under pandemin men sedan kom en snabb och kraftig nedgång. Lägre inkomst i kombination med högre utgifter är matematik som inte går ihop och därför välkomnar man vändingen som börjat märkas. Företaget har beslutade investeringar för omkring 45 miljoner kronor och Angelica Karlsson är inte ängslig för framtiden.
– Vi investerar för framtiden och ser ljust på branschen vi verkar i. Ur klimataspekt ska vi bygga mer i trä vilket gör att jag tror att vi befinner oss i en sektor som kommer att behövas i framtiden, säger hon.