Oron inför förlossningen: "Det skulle inte kännas bra"

Med knappt två månader kvar till beräknad nedkomst känner Vimmerbyparet Jimi Thörn och Annika Fundin störst oro över en sak. "Att inte få dela upplevelsen med Jimi om han inte skulle få vara med på förlossningen, säger Annika Fundin.

Jimi Thörn och Annika Fundin ska bli föräldrar för första gången i slutet av juni. Coronapandemin har gjort situationen speciell och väckt en del oro och frågor inför förlossningen hos paret.

Jimi Thörn och Annika Fundin ska bli föräldrar för första gången i slutet av juni. Coronapandemin har gjort situationen speciell och väckt en del oro och frågor inför förlossningen hos paret.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-05-03 08:00

Folkhälsomyndigheten gick tidigare i veckan ut med information kring vad gravida ska tänka på relaterat till risken att smittas av covid-19. De anser att det finns skäl att rekommendera gravida att iaktta extra försiktighet och varnar för att en luftvägsinfektion i den senare delen av graviditeten kan innebära risker.

Annika Fundin från Vimmerby är gravid i sjunde månaden och väntar sitt första barn tillsammans med sin fästman Jimi Thörn. 

– Nedkomsten är beräknad till den 27 juni. Jag känner ändå att vi har hunnit förbereda oss på situationen. Jag tror det är värre för dem som ska föda snart, säger Annika Fundin.

På vilket sätt har coronapandemin påverkat er så här långt?

– Alla aktiviteter i form av föräldragrupper och utbildningar har ställts in, även om en del information gjorts tillgänglig digitalt, säger Annika Fundin.

Paret känner egentligen bara stor oro inför en sak.

– Det skulle vara om Jimi av någon anledning inte skulle tillåtas vara med under själva förlossningen. Att inte få dela den upplevelsen tillsammans skulle inte kännas bra. Vi har fått information om att man kan ha två vänner eller anhöriga som kan vara redo att hoppa in som stöd, men det är ju inte samma sak, säger Annika Fundin.

Som vi tidigare berättat har nya regler införts på förlossningen till följd av det nya viruset.

Exempelvis får partner med förkylningssymtom inte följa med dit.

Jimi Thörn har funderat på att ta till försiktighetsåtgärder när datumet för förlossning närmar sig.

– Nu ska Annika vara hemma från jobbet de två sista månaderna inför förlossningen, men den möjligheten har inte jag. Jag får se om det skulle funka att ta lite semester den sista tiden innan förlossningen för att minska risken att åka på en förkylning till förlossningen och riskera att missa den, säger Jimi Thörn som ändå ser ut att drabbas lite av restriktionerna som råder.

– Som det är nu får jag inte vara med på BB den första tiden efter förlossningen. Det känns jobbigt att behöva lämna Annika ensam så visst har vi tankar på att försöka komma hem så fort som möjligt, säger han.

– Man kan planera en tidig hemgång, men det känns lite ovisst då man inte vet om det tillstöter komplikationer och hur jag kommer att må eftersom det är första gången, säger Annika Fundin.

Jimi Thörn och Annika Fundin hoppas att kunna få uppleva förlossningen tillsammans.
Jimi Thörn och Annika Fundin hoppas att kunna få uppleva förlossningen tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!