Oroväckande få tar prov

Att gå på regelbundna cellprovskontroller ger ett bra skydd mot att utveckla livmoderhalscancer. Men trots att alla kvinnor mellan 23 och 65 år i Kalmar län får kallelse är det många som tackar nej.
- Förra året kom bara 40 procent, säger Britt-Sofi Forss, barnmorska inom mödrahälsovården i Vimmerby.

Vimmerby2014-04-23 06:51


Varje år drabbas 450 i Sverige livmoderhalscancer. Jämfört med mitten av 1960-talet har siffran mer än halverats. Och det är de gynekologiska cellprovtagningarna som bidragit till den kraftiga minskningen av cancerfall. De flesta som dör i livmoderhalscancer har inte tagit något cellprov.

Bara 40 procent
Sverige är ett av få länder som erbjuder kvinnor screening av det här slaget och skillnaden är tydlig. I länder där få kvinnor tar cellprover är livmoderhalscancer en av de vanligaste cancerformerna och drabbar i regel relativt unga kvinnor.
Men oroväckande få kommer på kontrollerna. I Kalmar län kallas kvinnor mellan 23 och 65 år till gynekologisk cellprovtagning på den barnmorskemottagning eller mödrahälsovård man tillhör, vart tredje år.
- Under 2013 gick det ut 1 897 kallelser här i Vimmerby och det inkom 754 provtagningar, alltså 40 procent, säger barnmorska Britt-Sofi Forss, MVC i Vimmerby.
Något bättre är Oskarshamn, där 44 procent tagit sitt prov. I Gamleby kom 39 procent, i Västervik 38 procent och i Hultsfred 37 procent.
Det finns de som väljer att ta sitt prov när de ändå är hos gynekologen, och de ingår alltså inte i den här statistiken. Men Britt-Sofi Forss och hennes kollegor på mödravården tycker ändå att betydligt fler borde ta chansen till den cancerpreventiva möjligheten.
- Går man på sina kontroller upptäcker man tidigt cellförändringar. Förändringarna kan behandlas i tid och prognosen är väldigt god, säger barnmorska Sylvia Roos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om