Värsta coronaveckan på drygt sju månader

I förra veckan var det 36 nya coronafall i Vimmerby kommun. Vi får gå tillbaka till mitten av maj för att hitta en högre veckosiffra.

Efter en lugn start på vintern har smittspridningen ökat i Vimmerby kommun.

Efter en lugn start på vintern har smittspridningen ökat i Vimmerby kommun.

Foto: TT

Vimmerby2022-01-03 06:00

Att smittspridningen har tilltagit igen är allmänt känt. Inte minst sedan omikronvariantens entré i Sverige vid månadsskiftet november/december.

I norra Kalmar län har Västerviks kommun stuckit ut med många nya fall de senaste veckorna. Vimmerby kommun har klarat sig relativt bra – fram till nu. Under nyårsveckan registrerades det nämligen ovanligt många nya fall i Vimmerby.

Kolla här:
Måndag: 4
Tisdag: 7
Onsdag: 2
Torsdag: 4
Nyårsafton: 2
Nyårsdagen: 14
Söndag: 3

Totalsiffran för veckan var 36 positiva provresultat, vilket var högre än vad exempelvis Västervik hade.

En närmare titt på Vimmerbys statistik visar att smittspridningen är på den högsta nivån sedan i maj. Vecka 19 (10-16 maj) var det 52 nya fall. Sedan dess har det konstant legat på en lägre nivå.

Totalt var det 1 342 coronafall i Vimmerby kommun under 2021. Merparten av dem var under våren, när Sverige var kraftigt påverkat av pandemin. På länsnivå var det långa stunder 40-60 patienter som behövde sjukhusvård.

Den nivån är vi inte tillbaka på – men trycket på sjukvården har ökat igen. I söndags var det 16 personer som vårdades på länets sjukhus, varav två behövde intensivvård i respirator.

Under nyårshelgen var det totalt 349 nya coronafall i Kalmar län. Totalsiffran är nu uppe i 28 318 bekräftade fall av covid-19, sedan pandemins start för snart två år sedan. I Vimmerby kommun är totalsiffran 1 788 fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!