Osäkerheten är stor: Får ovaccinerade äta julbord?

På allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus kommer det från den 1 december att krävas ett vaccinationsbevis från gästerna. Enligt regeringen är det ett sätt att begränsa smittspridningen bland, framför allt, ovaccinerade.

Osäkerheten är stor bland lokala julbordsarrangörer. En vecka innan decembers början vet man fortfarande inte om ovaccinerade kommer att kunna släppas in eller inte.

Osäkerheten är stor bland lokala julbordsarrangörer. En vecka innan decembers början vet man fortfarande inte om ovaccinerade kommer att kunna släppas in eller inte.

Foto: Jimmy Karlsson/Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-11-24 16:50

Under vilken kategori faller julbord med musikunderhållning?

– Det beror på. Är det krogshow – ja. Är det julbord med mat – nej, säger presschefen för besöksnäringens branschorganisation Visita, Jonas Partheen.

Om det är julbord med mat och trubadur då?

– Det beror på om det är en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst. Om man har danstillstånd eller inte. Verksamheterna har koll på vad som gäller för dem.

Men när tidningen ringer runt till lokala aktörer råder osäkerhet.

– Jag har nog fått tio olika omdömen. Det är väldigt oklart och vi har inte fått något definitivt svar från Visita, säger köksmästare Kjell Karlsson som ansvarar för julborden på Björkbacken.

Arrangörerna kan dock välja en annan väg än att kontrollera besökarnas vaccinationsbevis, nämligen att införa olika typer av begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap. På MX World har man tagit det säkra före det osäkra och kör i år ett mindre julbord än vanligt.

– Vi följer de direktiven som finns och har mer än halverat våra sittplatser för att göra det så säkert vi kan. Vi anser att det är viktigt att bekämpa det här nu och samtidigt kunna ha några evenemang för verksamhetens skull. Vi är därför bara mellan 40-60 personer på våra sittningar, säger Magnus Frodig på MX World.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!