Osäkert läge för sågverken

Det höga timmerpriset fortsätter att vålla problem för sågverken. Christer Karlsson på Frödinge Hällerum Timber AB vågar inte lita på de senaste månadernas uppgång. - Än sitter vi inte på facit, säger han.

Det har varit tuffa år för sågverksbranschen. Men en viss uppgång  har kunnat märkas de senaste månaderna.

Det har varit tuffa år för sågverksbranschen. Men en viss uppgång har kunnat märkas de senaste månaderna.

Foto:

Vimmerby2013-09-13 07:05


Konjunkturen för sågföretagen har sjunkit drastiskt under de senaste åren. Men en viss återhämtning har gått att skönja under de senaste månaderna.
- Det påstås det, men jag vet inte om vi sitter på något facit än och jag vill inte yttra mig om det förrän vi vet säkert. Innan semestern och några månader efter är det alltid en uppgång och vi har haft fullt upp. Vi får se om det håller sig in i oktober.
Problemen är främst tre: det höga timmerpriset, det låga bostadsbyggandet i Sverige och norra Europa och den låga Euro-kursen.

Lägre priser i norr
I våras höjde skogsägarföreningen Södra fastkubikspriset med totalt 80 kronor i två omgångar, vilket har fått sågverk i södra Sverige att efterfråga timmer från norra Sverige, där priset kan vara hela 150 kronor lägre per kubikmeter grantimmer. Branschbedömare tror att den ökade efterfrågan kommer att utjämna de regionala prisskillnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om