Ösjöfors till salu

Nu läggs fastigheterna i Ösjöfors ut till försäljning. - Vi hoppas på en köpare som känner för bruket och vill ta hand om miljön på ett bra sätt, säger Magdalena Tafvelin Heldner, Intendent på Tekniska Museet i Stockholm.

Mangårdsbyggnaden och de andra fastigheterna i Ösjöfors är nu till salu. Arkivbild.

Mangårdsbyggnaden och de andra fastigheterna i Ösjöfors är nu till salu. Arkivbild.

Foto:

Vimmerby2011-09-14 06:11


Ett pyromandåd kom att sätta punkt för en drygt 200-årig epok. Ösjöfors Handpappersbruk var Nordens äldsta handpappersbruk bevarat på ursprunglig plats. Det grundades 1777 och var i drift fram till 1926 som ett av de sista små handpappersbruken i Sverige. När verksamheten lades ner skänktes Ösjöfors till Tekniska museet.

Totalförstördes
Sedan 1960-talet var bruket öppet som museum. Stiftelsen Ösjöfors Handpappersbruk, stiftad 1984 av Tekniska museet, Vimmerby kommun, Skogsindustrierna och skogsindustriföretaget M-real, har ansvarat för driften sedan 1984 och årligen har tiotusentals människor besökt Ösjöfors för att få en realistisk inblick i hur ett litet handpappersbruk fungerade på slutet av 1700-talet, pröva handpapperstillverkning på egen hand eller helt enkelt bara njuta av platsen som sådan.
Men som bekant totalförstördes pappersbruksbyggnaden i en anlagd brand i augusti 2005. En stor förlust för det nationella, regionala och lokala industriarvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om