Osminkat om Lennart Hyland

Lennart Hyland, Tranåssonen, var ett geni, varken mer eller mindre, och hyllades av - och i - hela Sverige. Men bakom de djuplodande socialreportagen, de uppsluppna karusellerna och hörnorna och de strålande idrottsreferaten i radio och tv fanns en man med usel självkänsla, en man som aldrig tyckte att han räckte till. Allt han gjorde kunde han ha gjort bättre...

Lars Ragnar Forssberg, journalist och författare, har skrivit om radio- och tv-fenomenet Lennart Hyland. Boken heter "Lennart Hyland - legenden och hans tid".

Lars Ragnar Forssberg, journalist och författare, har skrivit om radio- och tv-fenomenet Lennart Hyland. Boken heter "Lennart Hyland - legenden och hans tid".

Foto:

Vimmerby2014-02-11 07:21


Succéerna avlöste varandra, men han kunde aldrig känna tillfredsställelse och vara nöjd med vad han åstadkom. Pressen ökade ständigt och alkoholen blev allt mer dominerande i hans liv; spriten skänkte avkoppling i hans hårt uppdragna livstempo men blev också början till slutet. Han blev lynnigare, tappade stor del av sin unika gnista och fick allt svårare att samarbeta med både chefer och medarbetare.

Kom från Barometern
Journalisten och författaren Lars Ragnar Forssberg har skrivit en bok, "Lennart Hyland - legenden och hans tid", som på ett öppet och osminkat berättar om medie-ikonen Hyland, som via Tranås Posten, Karlskoga Tidning och Barometern i Kalmar, kom till Radiotjänst (som senare blev Sveriges Radio) på våren 1945.
- Idén till boken föddes i ett kompisgäng, där alla var överens om att Lennart Hylands betydelse för utvecklingen av radio och tv i Sverige allt mer reducerats och förminskats efter hans död 1993. Det verkade som om man ville glömma bort honom, berättade Lars Ragnar Forssberg som i veckan gästade Vimmerby. Droppen blev när man flyttade hans byst, som stått utanför entrén till Radiohuset, till en betydligt mer undanskymd plats. Skämdes man för honom...?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om