I dag äter vi cirka 20 kg ost per person och år i Sverige. 60% av den osten importeras, enligt jordbruksverket.
Magnus Dahlblom, platschef på Arla Vimmerby, förklarar varför många av Arlas ostar skeppas in från utlandet:
– För tio år sedan ville kunderna ha en okej produkt till ett lågt pris, utan fokus på var den tillverkades, säger han.
– Under den tiden eftersträvade Arla storskalefördelar. Vissa volymer hamnade i Danmark och andra i Kalmar. Idag är det däremot fokus på svenska råvaror vilket gjort att Arla flyttat hem en del produkter. Men små volymer innebär högre pris, och priset är fortfarande mycket relevant. En kund på väg in till Ica säger ofta att det ska vara svenskt, men fångar du personen på vägen ut har de holländsk edamerost för 29:90 i påsen.
Att begreppet ”närodlat” förknippas med miljö och klimat är ofta överdrivet, enligt Dahlblom:
– Om hela livscykeln räknas in hamnar industriskalan i en klass för sig, för här är allt så extremt optimerat. Vi optimerar våra transporter, kör alltid fulla bilar. Ett litet specialmejeri får högre svinn också, eftersom de saknar tekniken som vi har.
Dahlblom får medhåll av David Bryngelsson, doktor i energi och miljö:
– Det här upplägget är ingen stor grej klimatmässigt. Ett kilo ost innebär runt tio kilo koldioxidekvivalenter, vilket är fyra gånger så högt som bensin. Så visst släpper lastbilarna ut lite, men i sammanhanget är det inte mycket.