Östins erbjudande: Testa att odla en kvadratmeter lin

Ett böljande blått linfält är inte en lika vanlig syn längre. Men nu har den som vill chansen att bli sin egen linodlare - på bara en kvadratmeter.

Nu kan den som vill få ett böljande blått linfält - på en kvadratmeter i trädgården. Thea Östin berättar att det finns ett stort intresse för projektet.

Nu kan den som vill få ett böljande blått linfält - på en kvadratmeter i trädgården. Thea Östin berättar att det finns ett stort intresse för projektet.

Foto: Sofie Olsson / Mons Brunius/TT

Vimmerby2021-03-14 10:30

Projektet "En kvadratmeter lin" startades i Västergötland för ett år sedan. Nu har projektet blivit nationellt och därmed också kommit till Kalmar Län. 

– Det visade sig att det finns ett stort intresse för det här i hela landet, säger Thea Östin, Kalmar läns textila hemslöjdskonsulent. 

Vad går det då ut på? Jo, den som vill kan anmäla sig och får då linfrön, som räcker till att odla lin på en kvadratmeter, skickade till sig. Under projektets gång får man nyhetsbrev med odlings- och skötselråd, beredningstips och annat. Men odlingsdelen och vad man väljer att göra med linet i slutändan är upp till odlaren att sköta själv. 

– Sen hoppas vi till hösten att vi kan ha fysiska träffar – allt hänger ju på pandemin.

Hittills har ett 70-tal länsbor, varav några återfinns i Vimmerby kommun, anmält sig för att bli linodlare. 

– Det känns som att linet är på gång. Det har ju varit en viktig kulturväxt. Innan mitten av 1800-talet då var det linet vi hade att tillgå förutom ullen, innan den billiga bomullen kom, säger Östin. 

Enligt Östin finns det inga krav på den som väljer att anmäla sig till projektet. Oavsett om man bara vill ha vackra blå blommor i trädgården eller vill göra hela processen från odling till beredning och vävning. 

– Väljer man att bara njuta av det i trädgården så är vi glada för det, det handlar ju om att odla intresset för lin och sprida kunskap, och göra något roligt tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!