Ovaccinerade Malin födde barn med covid – riktar kritik

Malin Blixth från Vimmerby blev gravid ungefär samtidigt som hennes åldersgrupp fick vaccinera sig. Hon kände då en osäkerhet kring vaccinets påverkan på fostret, och valde därför att avstå. Samtidigt oroade hon sig för att tvingas föda med covid – något hon saknade information om.

Malin Blixth fick föda sonen Albin när hon var sjuk i covid-19. Hon berättar för Vimmerby Tidning att hon gjorde ett aktivt val att avstå vaccinering i brist på information om eventuella biverkningar på barnet längre fram.

Malin Blixth fick föda sonen Albin när hon var sjuk i covid-19. Hon berättar för Vimmerby Tidning att hon gjorde ett aktivt val att avstå vaccinering i brist på information om eventuella biverkningar på barnet längre fram.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-02-19 08:00

Malin Blixth kände stor oro för att smittas av covid-19 som gravid och trots isolering innan förlossningen testade hon positivt inne på BB.

– Det har varit den största oron, främst för att man inte vet hur det blir då, säger den 28-åriga nyblivna tvåbarnsmamman.

Det hela började under fredagsnatten med värk i bäckenet och frossa. Då trodde familjen att förlossningen var igång och de åkte in till BB på lördagen. Väl där gjordes flera rutintester.

– Jag fick också göra ett coronatest som visade negativt. Det var inte dags ännu så då åkte vi hem.

Men bara några timmar senare drog förlossningen igång och under söndagen blev Malin inlagd. 

– Då gjordes ett nytt test och nu var jag positiv. Det var lite som att snubbla på målsnöret eftersom jag jobbar på förskola och hade klarat mig i två år.

Malins sambo testades också men testet var negativt så han tilläts att stanna.

– Jag tror att han hade fått åka hem annars men jag vet inte. Vi fick ingen information.

undefined
För Malin är sonen Albin det andra barnet och som omföderska visste hon mycket om det som väntar vid en förlossning, men någon information om hur covid och vaccinering påverkar upplever hon inte att hon fått av vården: : "Man kan förbereda sig på ett helt annat sätt och bearbeta sin oro om man vet innan vad som gäller för egen del och för sambons del. Nu var det här vårt andra barn men man vill veta när man måste föda helt själv. Det är så lite som behövs för att lugna", säger hon.

Under förlossningen kände sig Malin trygg och hon slapp föda med munskydd. Men hon önskar samtidigt att vården hade gett henne mer information.

– Man har bilden av att har man covid så är man pestsmittad och hamnar i källaren. Men det var ett helt vanligt rum på samma avdelning, med egen ytterdörr och en sluss för personalen. Bara att få se en bild på rummet hos min barnmorska innan hade hjälpt mycket.

Just slussen för personalen och den extra säkerheten för att inte sprida mellan föderskorna saknade Malin också information om.

– Det kan vara en stor oro. Nu var jag sjuk och personalen fick gå mellan mig och en annan. För den mamman hade det nog varit lugnande att veta hanteringen av oss. Man är rädd att bli smittad.

Malin blev aldrig allvarligt sjuk i covid och även lilla nyfödda Albin klarade sig med endast lite täppt näsa.

– Jag är otroligt tacksam att Albin klarade sig. Det var största rädslan hemma: "Vad gör vi om han blir dålig?". Eftersom min sambo inte fått det innan BB kändes det bara som en tidsfråga och både han och vår dotter fick det måndagen efter. 

undefined
Malin Blixth klarade sig undan med lite heshet och nyfödda Albin blev bara lite snuvig. Värre var det för resten av familjen som fick hög feber. "Man visste inte om man skulle fly huset med bebisen eller stanna kvar. Vår dotter bara låg hela måndagen i 40 graders feber. Men på tisdagen var hon som vanligt igen".

Malin som valt att inte vaccinera sig under graviditeten ser stora utvecklingsbehov gällande informationen till gravida.

– Jag blev gravid precis när min åldersgrupp fick börja vaccinera sig. Då var det mycket osäkerhet kring vaccinering av gravida. Först skulle man inte, sedan efter vecka 12, det var många olika bud och det kändes osäkert. Jag visste för lite om vad som skulle kunna hända med barnet och gjorde därför ett aktivt val att inte vaccinera mig.

Första inskrivningsmötet hos barnmorskan fick Malin frågan om hon vaccinerat sig. Sedan pratades det aldrig mer om vaccin. Inte heller gavs någon information om vad som händer om du tvingas föda med covid, menar Malin.

– Det hade varit bra med mer information. Man hade velat ha en broschyr i näven om allt man vill veta angående covid och graviditet. Det finns så mycket information på nätet och det är svårt att sortera ut vad som gäller för just mig. 

Vad hade du velat veta?

– Ska man vaccinera sig, vad händer om jag eller sambon har covid när jag ska föda, vad händer när vi kommer hem från BB med covid – vilka symptom ska vi kolla efter? Vi har ändå levt med det här i två år, broschyren borde finnas, säger Blixth.

Vaccination graviditet

"Alla gravida rekommenderas vaccination mot covid-19. Antikroppar förs via moderkakan över till fostret.

Det finns nu så mycket erfarenhet av vaccination av gravida att man säkert vet att vare sig fostret eller den gravida riskerar att skadas av vaccinet.

Du kan vaccinera dig under hela graviditeten, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinationen görs efter graviditetsvecka 12. Behovet av skydd mot covid-19 bedöms som störst i den senare delen av graviditeten".

Källa: 1177 Region Kalmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!