Hårda vindar väntas till kvällen

Det väntas hårda vindar under kvällen och natten. I norra Kalmar län uppskattar SMHI att det kommer kunna blåsa upp till mellan 21 och 24 meter per sekund, precis under gränsen för storm.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2022-01-29 14:27

Men de riktigt hårda vindarna kommer inte hit förrän senare framåt kvällen, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI i Norrköping.

– Något som kan vara bra att veta är det även kan komma att regna under kvällen och i morgon bitti är det risk för att ett snöfall drar förbi, säger hon.

Enligt prognosen kommer vindarna till en början från sydväst för att sedan bli västliga och sedan nordvästliga och det är då de också kommer öka i styrka.

I norra länet kommer Hultsfred drabbas först av de hårdare vindarna, troligtvis redan vid 20-tiden, Vimmerby vid 21 och Västervik först vid 22. Sedan beräknas det blåsa hårt under natten och även på söndagsmorgonen, för att sedan avta under dagen.

I samband med blåsten stiger också vattenståndet längs kusten.

– Vi har en gul vattenståndsvarning för söndagen från Skånekusten och upp till Kalmar och Oskarshamn, säger Lisa Lind, oceanograf vid SMHI.

– I Västervikstrakten räknar vi med att vattenståndet kan stiga upp till 60 centimeter ungefär och det är inte så mycket att vi går ut och varnar.

Tidigare har Eon höjt beredskapen i Kalmar län och Trafikverket har stängt flera tågsträckor i södra Sverige, bland annat Tjustbanan och Stångådalsbanan.

Även polisen har gått ut med en varning på sin hemsida: "Ovädret kan få stor påverkan, inte minst i trafiken. Risken för olyckor på vägarna kan bli högre på grund av väderläget. Den som ska ge sig ut i trafiken när det blåser som mest bör överväga om resan kan vänta, för att minimera risken för eventuella olyckor."

I ett pressmeddelande från Trafikverket, som kom vid 15-tiden på lördagen, skärper Annika Canaki tonläget ytterligare ett snäpp:

– Mitt råd är att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt. Fallande träd och andra föremål som blåser iväg utgör en fara för dig som bilist men även för våra entreprenörer som ska hålla vägarna öppna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!