Kraftig åska drog fram med blixtar och skyfall

Massor med blixtar, åska och intensivt regn drabbade Vimmerbytrakten i två omgångar på söndagskvällen. Grovt uppskattat rör det sig om mer än tusen blixtar över norra Kalmar län under den andra omgången vid 23-tiden, enligt SMHI. Några större skador har ovädret inte ställt till med i Vimmerby kommun.

Två kraftiga åskväder drabbade Vimmerby och Hultsfreds kommuner under söndagskvällen. Det rör sig om mer än tusen blixtar över norra delen av länet bara under andra omgången. Ett par hundra har blivit av med strömmen. Men inga allvarligare tillbud har rapporterats.

Två kraftiga åskväder drabbade Vimmerby och Hultsfreds kommuner under söndagskvällen. Det rör sig om mer än tusen blixtar över norra delen av länet bara under andra omgången. Ett par hundra har blivit av med strömmen. Men inga allvarligare tillbud har rapporterats.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-08-07 10:20

– Vi har haft ett larm om vattenskada i en källare i en villa i ett villaområde i Vimmerby stad som vi var ute på strax efter klockan 23. Men regnet mattades av ganska snart och sen fungerade avloppet igen, säger Roger Linder, jourhavande räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Utöver det har räddningstjänsten inget mer att rapportera från de två åskvädren som drog förbi först vid 20-tiden och sen igen vid 23-tiden.

– Det blixtrade rejält, särskilt på vardera sidan om tätorten. Med tanke på det har vi kommit lindrigt undan. Det kunde ha varit mycket värre, bedömer Roger Linder.

undefined
En skärmdump med SMHI:s radarblixtkarta vid klockan 23.05 på sönagskvällen. Varle + är en blixt och ju mörkare röd färg ju mer intensivt regn. De mest mörkröda markeringarna är skyfall, vilket betyder mer än 50 millimeter per timma.

Kristin Hallberg är jourhavande meteorolog på SMHI i Norrköping. Hon har ännu på måndagsförmiddagen ingen korrekt sammanställning över antalet blixtar. Men en grov uppskattning pekar på över tusen blixtar registrerade på kort tid.

– En mycket grov uppskattning när jag tittar på kartan pekar mot runt 1 400 blixtar på kort tid runt 23-tiden. Då är det inom ett större område från som sträcker sig från Vimmerby och ut mot havsbandet i Västerviks kommun och i det finns också blixtar från moln till moln och inte bara moln till mark som det blir senare när vår korrekta statistik blir klar, säger hon.

Per Svensson är nätchef på Vimmerby energi och miljö och redovisar att bolagets verksamheter skonats trots det intensiva åskvädret.

– Vi har haft ett par larm i värmesystemet och några vattenpumpar. Men inga översvämningar i VA-system och inga strömavbrott, säger han.

Däremot var ett 30-tal av Eons kunder i Vimmerby kommun ännu utan ström vid 09-tiden på måndagsförmiddagen. Det är områden söder om Storebro och söder om Vimmerby stad, trakterna runt sjön Möckeln i Tuna och ett par hushåll mellan Frödinge och Spångenäs.

I Hultsfreds kommun var uppemot 120 abonnenter strömlösa vid samma tid. Det är byar och landsbygden mellan Vena och Vimmerby samt mellan Hultsfred och Storebro. Även trakterna väster om Målilla och mellan Virserum och Kvillsfors saknade flera hushåll elen.

Eon beräknade att ha tekniker ute på fältet vid 10-tiden och att strömmen ska vara tillbaka senast mitt på dagen i de flesta fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!