Den period vi traditionellt kallar rötmånaden börjar egentligen i slutet av juli. Men det är i verkligheten vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller ej. Eftersom det har varit mycket varmt i Sverige under en längre tid så har rötmånaden i realiteten pågått i flera månader.
Jonas Toljander som är mikrobiolog på Livsmedelsverket har några grundläggande tips.
– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander.
Butiker har själva skyldighet att utföra temperaturkontroller och säkerställa en bakteriefri hantering. För att vara säker på att den mat du köpt håller sig fräsch så har Livsmedelsverket några tips. Till exempel kan det vara bra att ta med en kylväska när man handlar, kontrollera att kylen håller rätt gradantal och att på utflykten alltid vara noga med kylklampar och hygien.
Ida Pettersson som är Livsmedelsinspektör på Miljö och byggnadsförvaltningen i Hultsfred och Vimmerby kommun har inte upplevt att sommarens värme medfört extra problem.
– Verksamheterna är noggranna och håller bra koll på sina livsmedel. Vissa ställen har haft det lite struligt med sina kylar då de inte är riktigt anpassade för den här typen av värme. Det kan då bildas mycket kondens och liknande. Men generellt sett så håller verksamheterna bra koll på sina temperaturer och agerar så fort det börjar svikta i temperatur, säger Ida Pettersson.