Oväntade beskedet till kommunens ungdomar: "Vi är tacksamma"

Vimmerbys äventyrslystna ungdomar har fått ett glädjebesked. Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen har tillsammans med kommunen hittat en kreativ lösning som gör det möjligt för kommunens ungdomar att hämta ut ett busskort till sommaren, för bara en hundralapp. "Vi är tacksamma", säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Axel Tunek, Claes Roos, Peter Karlsson och Kent Skaate. Efter en kreativ lösning mellan Vimmerby Sparbank, Sparbanksstiftelsen och kommunen får ungdomar i Vimmerby resa fritt med buss i sommar för en billig peng.

Axel Tunek, Claes Roos, Peter Karlsson och Kent Skaate. Efter en kreativ lösning mellan Vimmerby Sparbank, Sparbanksstiftelsen och kommunen får ungdomar i Vimmerby resa fritt med buss i sommar för en billig peng.

Foto: Jacob Meijer/Meijer Media

Vimmerby2024-06-12 14:20

Det är på initiativ från Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftselsen som detta har blivit möjligt.

Aktörerna kommer stå för en tredjedel av kostnaderna var. Ungdomar i årskurs 8 och 9 på grundskolan samt 1 och 2 på gymnasiet kommer alltså för bara en hundring kunna resa fritt i Kalmar län under sommaren. Den egentliga kostnaden är 950 kronor.

I ett pressmeddelande betonar Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelse, vikten av samarbeten:

– Vi tror på samarbeten och detta är ett bevis på att när ett projekt är för stort för var och en kan vi tillsammans möjliggöra det. Vår förhoppning är att många ungdomar tar tillvara på möjligheten att upptäcka andra platser i länet och vara mer rörliga under lovet, oavsett om det är till första jobbet eller badplatsen med kompisarna.

Axel Tunek, vd för Vimmerby Sparbank:

– Vi är stolta över att kunna ge tillbaka till bygden. Det här initiativet är en del av det vi kallar kretsloppet. Tack vara våra kunder kan vi ge tillbaka till den lokala bygden och stödja viktiga projekt.

Självklart är kommunen tacksamma.

– Det är fantastiskt att se hur vi tillsammans kan skapa lösningar som gagnar våra ungdomar och hela kommunen. Detta initiativ kommer göra stor skillnad för många familjer i sommar, säger Peter Karlsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Erbjudandet börjar att gälla på måndag. Mer information om hur man får tillgång till busskorten kommer att finnas på Vimmerby kommuns hemsida nästa vecka.

Eftersom det är oklart hur många av kommunens ungdomar som kommer att nyttja erbjudandet går det inte att säga vad kostnaden kommer landa på än.

– Om hälften av kommunens ungdomar skulle ta erbjudandet blir det en kostnad per tredjedel på 140 000 kronor, förklarar Karlsson.

– Även om det kostar en del i tuffa tider är det ändå en självklarhet för oss från majoritetens sida eftersom vi får så mycket för pengarna, säger Lars Johansson (V).

Vart tar ni pengarna ifrån?

– Vi har några kronor över från arbetsmiljöanslaget, på en miljon kronor, som vi fick. Då flyttar vi dem pengarna från ett fokusområde till ett annat fokusområde för att få det att fungera, säger Helen Nilsson (S).

– Arbetsmiljöområdet är fortsatt ett stort fokusområde, men barn och unga är ett annat där vi kanske inte gjort så stora insatser ännu. Då väljer vi att göra det, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!