Hårt tryck på äldreomsorgen – drygt 30 i kö

Drygt 30 står i kö till vård- och omsorgsboende i Vimmerby. Det finns i dagsläget noll lediga platser. Trycket har aldrig varit hårdare.
– Jag vill inte säga att läget är kaos, för vi löser det ju. Men det är mer än oroligt, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) betecknar läget som bekymmersamt vad gäller kön till vård- och omsorgsboenden. "Men det kommer att bli verkstad."

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) betecknar läget som bekymmersamt vad gäller kön till vård- och omsorgsboenden. "Men det kommer att bli verkstad."

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2025-04-08 06:00

Byggandet av nytt vård- och omsorgsboende i Nybble pausades under förra året och finns inte med i investeringsbudgeten för 2025. Men behovet av platser ökar. Ökningen av andelen äldre går bara uppåt i den demografiska kurvan. I Vimmerby kommun är det färre 80-plussare som bor på vård- och omsorgsboende än i andra, jämförbara kommuner.

– Generellt sett är det så. I Vimmerby har vi 9,5 procent av de över 80 som bor på våra vård- och omsorgsboenden, i andra kommuner ligger det över 10 procent, någonstans. Och det är ju inte så att vi har överkapacitet, som man har i många andra kommuner där man tidigare har fått stänga och nu kan öppna upp, när vi ser att vi har en äldre befolkning. Det har man ju inte gjort här, säger Veronica Holmstedt, kommunens chef för vård- och omsorgsboende.

Och ekvationen är enkel. Det finns inte plats för alla som står i kö. 

– Så är det. Det är ju en balansgång, för man vill ju heller inte ha kostnader som drar iväg. Man får inte glömma bort att man måste ha en liten kö, annars är vi inte effektiva på det sättet. Vi vet också att många som har beslut på att man får vård- och omsorgsboende kanske tackar nej, för man är inte riktigt redo än – och det har man all möjlighet att göra, för det är ju ett beslut man har fått. Man kanske känner att man fixar det hemma än så länge med stöttning. Det måste man också ha med i beräkningen, att det finns de som tackat nej.

Vad händer när man tackar nej?

– Man är fortfarande kvar i kön, man har ju fått ett beslut att man är berättigad att bo på vård- och omsorgsboende. Vi är skyldiga att anmäla till IVO om ej verkställda beslut efter tre månader, men där kan vi ju skriva ”har blivit erbjuden men har tackat nej”, det är ändå något vi behöver registrera till IVO men det är inget de gör något åt.

Är det vanligt att man vill ha en plats, men inte får det, inom tre månader?

– Inte vad jag känner till nu, nej. 

Hur lång tid kan det ta innan man kommer in på ett boende?

– Vi börjar närma oss kanske två månader. Det kan vara så att man ser att personen är i väldigt stort behov och vi behöver lösa det direkt på något sätt och då får man kanske en annan placering först. Men det kan också vara så att man får extra hemtjänstinsatser. Vi tittar verkligen på hur vi ska tillgodose behoven för varje person på bästa sätt.

undefined
Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) betecknar läget som bekymmersamt vad gäller kön till vård- och omsorgsboenden. "Men det kommer att bli verkstad."

Idag har kommunen totalt 147 platser. På Borghaga (54), Vimarhaga (42), Vidala (33) och Kvillgården (18). 

Tomma lokaler, som Brännebro skola och de tidigare behandlingshemmen Stenbäcken och Strandhagen, kommer då och då upp som förslag. Men inget av dem skulle fungera i praktiken, menar socialnämndens ordförande Eva Berglund.

– Att bygga om en gammal skola till äldreboende skulle bli otroligt kostsamt, så Brännebro går bort direkt. Och det gäller även Stenbäcken och Strandhagen, och där äger vi heller inte fastigheterna. Möjligt att man skulle kunna få till några avdelningar på Strandhagen, men vi är i behov av minst 84 lägenheter.

Så precist är behovet?

– Ja, vi går utifrån den prognos som har gjorts, den har hittills stämt hela vägen. Säg att vi skulle bygga ett helt nytt boende – då är vi kanske klara 2028-29 och då ser vi att det kommer att behövas 84 nya lägenheter.

Så skulle ni sätta spaden i jorden i morgon, då skulle det behöva byggas 84 nya lägenheter för att matcha behoven när bygget är klart?

– Ja.

Och pengarna finns inte?

– Ja, vad har vi att välja på? Vi ser ju att behovet är jättestort. Vi har mer än fullt på vår korttid och kan vi inte ta hem människor från våra sjukhus när de är utskrivningsklara har vi en kostnad på 11 500 kronor per dygn. Vi har pratat om en paviljonglösning för korttidsboendet för att vi ska kunna nyttja de lägenheter som finns på korttiden till permanentlägenheter. 

– Så det är väldigt ansträngt. Det är klart att människor som har beslut på vård- och omsorgsboende, de har verkligen behov. Idag är det liksom inte första steget, vi försöker så länge det går med det vi kallar kvarboendeprincipen, att du ska kunna bo kvar i ditt hem och vi ska kunna tillgodose det med den omsorg du behöver. Men det går bara till en viss gräns. Har du kanske behov av tolv besök per dygn är det inte rimligt att bo kvar hemma.

Den enklaste lösningen vore nybyggnation i Nybble, säger Eva Berglund.

– Där har vi ritningar, allt står i stort sett färdigt för att dra igång, men där får vi bara rum med 56 lägenheter. Så då hamnar vi i ett läge där vi behöver ha ytterligare boende och vi skulle vilja se ett boende där man kan samordna personal, framförallt nattetid. Det är den delen som är kostsam och det finns inte hur mycket folk som helst som vill jobba inom omsorgen. Det finns flera saker att tänka på.

Vad finns det för andra alternativ?

– Man tittar ju på andra tomter kommunen äger, men än så länge har vi inte hittat en tomt som kan täcka behovet på 84 lägenheter. Men kommunen har ju köpt mark av kyrkan i området längs Krönvägen, det kan vara ett alternativ. Man tittar på rätt mycket, alla är helt införstådda med att något måste göras. Det kommer bli verkstad. Absolut. 

Har du varit med att det varit så här stort behov tidigare?

– Nej. Läget är mer än bara oroligt. Jag vill inte säga kaos, för vi löser det på något sätt, man får kanske lite mer hemtjänstkostnader. Men visst det är ett mycket besvärligt läge och vi ser heller inte att det lättar utan inflödet av vård- och omsorgsbeslut fortsätter att komma in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!