Över 400 kommunanställda får stor löneökning

Drygt 430 kommunanställda kommer få en löneökning på 1 000 kronor i månaden. Det har politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott kommit överens om.

Kommunens centrala löneanslag (CLA) utökas, vilket är väldigt ovanligt.

Kommunens centrala löneanslag (CLA) utökas, vilket är väldigt ovanligt.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-02-24 15:20

Löneökningen kommer ske utöver den ordinarie potten. Det är 330 omsorgsassistenter/undersköterskor, samt 106 grundskollärare, som kommer få ta del av satsningen och få en höjning med 1 000 kronor i månaden.

Bakgrunden till beslutet är den lönekartläggning som genomförs årligen. Den har visat att det finns osakliga löneskillnader mellan olika yrkesgrupper. 

Det har fått Kommunal att yrka på en höjning med en tusenlapp i månaden. Något som också socialdemokraterna och vänstern gått fram med i anslutning till löneförhandlingarna.

Nu gör också den borgerliga majoriteten detsamma och därmed kan lönepåslaget bli verklighet.

– Att öka på CLA på det här sättet är väldigt ovanligt men vi har haft goda samtal med fackföreningarna och instämmer med dem om det viktiga i att lyfta den här gruppen lönemässigt, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) i ett pressmeddelande.

Den extra lönesatsningen i omsorgen kostar kommunen fyra miljoner kronor. Utöver det satsas också 1,5 miljoner extra till drygt 100-talet lärare i grundskolan.

– Jämför man medianlönen för grundskollärare i vår kommun med övriga kommuner i länet så ligger vi efter. Det är en svårrekryterad yrkesgrupp och det är viktigt att löneutvecklingen i Vimmerby håller jämna steg med närliggande kommuner, säger Marie Nicholson (M).

Pengarna till satsningen tas från kontot för oförutsedda utgifter. Ett formellt beslut i kommunstyrelsen väntas den 15 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!