På torsdagseftermiddagen kom åtalet mot det par som suttit häktade sedan i februari misstänka för grovt narkotikabrott.
Vimmerby Tidning har tagit del förundersökningsprotokollet. Där berättar en polis hur hon och en kollega kallades till en fastighet i Södra Vi-trakten i mitten av februari. En hantverkare hade upplevt "märklig aktivitet" i huset. På plats noteras att flera fönster är fördragna och när poliserna klättrat upp på en stege för att kunna se in på övervåningen känner de lukten av vad de misstänker är cannabis.
Det tas beslut om husrannsakan i huvudfastigheten och ytterligare byggnader i trädgården. På övervåningen, i rummet vars fönster de tidigare försökt titta in igenom, hittar polisen en cannabisodling som sköts med fläktar, värme och lampor på timer. I bodarna på gården hittas en stor mängd rester av skördade plantor.
Polisen tar reda på vem som äger fastigheten och dagen efter åker man till den adress där mannen och kvinnan, som båda är i 50-årsåldern, i det åtalade paret är skrivna. De var inte hemma men när polisen gick in i ett uthus hittades en liknande cannabisodling som den första. Patrullen får veta att paret har ytterligare en fastighet och när de åker dit hittar de en tredje odling.
Fördelat på de tre adresserna har det funnits sammanlagt 73 fullstora cannabisväxter samt stora mängder växtdelar, fröer och utrustning. Enligt åtalet har paret odlat sammanlagt 21,5 kilo cannabis och av den mängden ska minst 1,5 kilo ha sålts. Odlingarna beskrivs av polisen som "proffsiga" och "omskötta".
Kvinnan och mannen anhölls båda i sin frånvaro misstänkta för grovt narkotikabrott. Kvinnan greps samma dag och mannen några dagar senare. Den förstnämnda nekar till brott medan den andra har erkänt delar av misstankarna. När polisen går igenom de hänglås man klippt upp under husrannsakningarna så passar nycklar som funnits i kvinnans bil i två av dem.
Grovt narkotikabrott kan innebära fängelse i 2 till 7 år och åklagaren yrkar dessutom på att omkring 80 000 kronor som hittats ska tas i beslag, då man menar att det är sannolikt att pengarna utgör utbyte inom brottslig verksamhet. Under utredningen har man också undersökt fastigheternas elförsörjning. Det har då kommit fram att en elmätaren delvis kopplats förbi och därför står paret också åtalade för olovlig energianvändning.