Överklagan mot hembud avisas

Kammarrätten säger nej till prövning och avvisar ALV-grundarnas överklagan mot beslutet att ta bort hembudsrätten ur bolagsordningen. Det betyder att kommunens arbete med försäljningen av Astrid Lindgrens Värld åter kan ta fart.

Vimmerby2009-03-31 07:02

- Ja, det innebär ju att vi kan fortsätta att arbeta vidare med ärendet, det har legat stilla i avvaktan på rättens besked, säger Carl-Axel Centerstig, c, i en kommentar till det beslut som Kammarrätten i Jönköping meddelar.
I slutet av oktober i fjol beslutade kommunfullmäktige i Vimmerby att godkänna att bolagsstämman i det kommunala bolaget ALV tar bort hembudsrätten, en klausul som ger aktieägare rätt till förtursköp på samma villkor när en ägare vill sälja aktier till någon som inte äger aktier i bolaget sedan tidigare.
Fullmäktiges beslut överklagades till Länsrätten av de grundarna och minoritetsägarna i ALV, Tommy Isacsson, Per Jalminger och Rein Soowik.
Länsrätten avslog överklagan och motiverade det med att rätten endast granskade huruvida kommunfullmäktiges beslut kommit till i laga ordning.
- Det har inte kommit fram någonting annat än att ärendet har beretts och hanterats på det sätt som Kommunallagen föreskriver, löd utslaget i Länsrätten i början av januari i år.
Någon prövning av själva försäljningen, villkoren i en eventuell försäljning eller hur styrelsen i ALV:s dotterbolag, Astrid Lindgrens Värld AB var inget rätten tog upp till bedömning.
Rätten anser heller inte att beslutet att ta bort hembudsrätten skulle gynna en enskild näringsidkare.
De tre minoritetsägarna valde dock att gå vidare och begärde slutet av januari prövningstillstånd hos Kammarrätten i Jönköping för att få Länsrättens dom prövad i högre instans.
Men det blir alltså ingen prövning. Därmed gäller kommunfullmäktiges beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om