- Ofta beror det på resursbrist, det kan till exempel handla om brist på pengar eller brist på tillgång till en bostad, säger Cristina Gustafsson, socialkonsulent på länsstyrelsen i Kalmar län.
Hon har föfattat den årliga rapport som visar att antalet beslut om stöd och bistånd som sedan inte genomförts har ökat från drygt 30 till över 50 i länet under 2004.
- Det är en tydlig trend att det här ökar och vi ser det som ett växande problem och det finns nu ett förslag om att vi ska få ta ut en straffavgift när kommunerna inte lever upp till sina egna beslut, säger hon.
De beslut länsstyrelsen granskar är de som grundar sig på antingen socialtjänstlagen, SoL, eller lagen om särskilt stöd och service, LSS.
Det kan handla om beslut om hemtjänst, särskilt boende, personlig assistent, någon form av dagverksamhet eller en kontaktperson för en enskild kommuninvånare. Men fastän kommunen fattat beslut att bifalla den enskildes behov är det inte alls lika med att behovet tillgodoses. det blir allt vanligare att kommunernas beslut inte verkställs.
Enligt den senaste rapporten har 21 beslut enligt SoL och 32 beslut enligt LSS inte verkställts vid 2004 års utgång.
Den senare siffran är den högsta någonsin sedan länsstyrelsens granskning inleddes.
Overkställda bistånd
Det blir vanligare att kommunerna inte verkställer sina egna beslut om bistånd till gamla och funktionshindrade.Även i Vimmerby förekommer flera fall där kommunen fattat beslut om stöd men sedan inte genomfört det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!