Övervakning? Nej, ett rörligt vykort från Vimmerby

Vimmerby kommuns webbkamera på Rådhuset visar rörliga bilder från torget dygnet runt. - Vårt syfte är absolut inte att det ska vara någon övervakningskamera - det är polisens jobb. Det här är ren marknadsföring av Vimmerby som turiststad, säger Krister Jonsson, kommunens IT-utvecklare.

Vimmerby2007-10-20 04:20

Länsstyrelsen i Stockholm har reagerat på webbkamerorna som visar rörliga direktsända bilder från bland annat Sergels torg och Stureplan. Länsstyrelsen menar att de ansvariga bakom webbkamerorna ägnar sig åt olaglig övervakning, eftersom det går att identifiera personer på bilderna på deras kroppsform, gångstil och klädsel.
På Vimmerby kommuns hemsida finns en länk till kommunens egen webbkamera, som monterades på Rådhuset i somras. Här kan man gå in och titta på vad som händer på torget, när man vill.
- Vi hade en hel del diskussioner innan vi satte upp kameran och kom fram till att vi ville sköta det här själva just för att ha kontroll på det. Nu är det vi och ingen annan som bestämmer igenkänningsgraden, säger Krister Jonsson, IT-utvecklare.
Men nog kan man känna igen personer som går över torget - skulle du inte känna igen din fru, till exempel?
- Jo, det skulle jag förhoppningsvis göra. Men jag skulle inte våga identifiera en person inför en eventuell tingsrätt.
Krister Jonsson tycker att det är avsikten som avgör var gränsen går mellan mer harmlösa bilder på torg, skärgård och småbåtshamnar och olaglig kameraövervakning.
- Vår avsikt med att sätta upp kameran är ju absolut inte övervakning. Det är polisens jobb, inte kommunens. Det här är mera ett rörligt vykort som kan användas i vår marknadsföring av Vimmerby som turistort. Eftersom vi har sett till att det inte finns någon inspelningsmöjlighet blir det ju dessutom inte annat än ögonblicksbilder med samma vikt och värde som det du skulle se om du stod i närheten av torget och tittade.
Kameran är på dygnet runt. Men går man in och tittar efter mörkrets inbrott är det omöjligt att se vem som går över torget, säger Krister Jonsson.
- Kvällar och nätter går det bara att se att det rör sig. Jag skulle inte ens känna igen mig själv. Det här är en dagkamera, som fyller sin funktion när det är ljust.

Fakta

Extern länk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om