Familjen Berisha om väntan i Kosovo: Jobbig situation

Nära tre månader efter att gränspolisen hämtade Vimmerbyfamiljen Berisha i Korskyrkan sitter de fortfarande i en utdragen och oviss väntan i Kosovo. De vet inte om eller när de får komma hem till Vimmerby igen.

Halil Bersiha med hustrun Shpresa och döttrarna Elisa och Eniza när de tog avsked av vänner i Vimmerby den 4 november i fjol. De vet ännu inte om eller när de kan komma tillbaka.

Halil Bersiha med hustrun Shpresa och döttrarna Elisa och Eniza när de tog avsked av vänner i Vimmerby den 4 november i fjol. De vet ännu inte om eller när de kan komma tillbaka.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-01-31 18:00

"Vi vet ingenting ännu. Det är en väldigt jobbig situation, särskilt för barnen som inte mår alls bra. De saknar skolan och Vimmerby", skriver Halil Berisha till Vimmerby Tidning på dagen ett år efter att vi publicerade den första artikeln om familjens utsatta situation.

På fredag är det tre månader sedan Halil och Shpresa och deras båda döttrar hämtades av gränspolisen i Vimmerby för att flyga dem till Kosovo, tillsammans med sonen Alkind som greps på gymnasiet i Vimmerby en dryg vecka tidigare.

Sen dess har de befunnit sig i Kosovo där de genom vänner i Sverige fått hjälp med en bostad bestående av ett rum.

"Vi kan inte gå ut på grund av vår situation och smittspridningen är också hög", skriver Halil Berisha som har en fast anställning i äldreomsorgen i Vimmerby som väntar på honom bara Migrationsverket beviljar ansökan om arbetstillstånd som lämnades in i början av december.

"Vi har inte hört något om det ännu", skriver han.

Lennart Nilsson, som tillsammans med en annan vän till familjen i Vimmerby sköter myndighetskontakterna, har heller inte hört något. Däremot fortsätter Vimmerbybor att skänka pengar.

– Det kom nyligen en dam med ett kuvert med 5 000 kronor som vi skickade över elektroniskt till dem direkt.

"Vi är oerhört tacksamma för allt vad Vimmerbyborna gör, utan det skulle vi inte klara oss. Vi hoppas bara att vi snart kan komma hem igen", skriver Halil Berisha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!