Ovisst för omsorgstagare om personal är vaccinerad

Alla som har hemtjänst eller bor på vårdboende i Vimmerby kommun vet ännu inte om personalen som tar hand om dem är vaccinerad eller inte.

Äldre och andra vårtagare i kommunen omsorg får inte veta om personalen som kommer för att utföra omsorgen är vaccinerad eller inte. Kommunen ställer hittills inga krav på vaccination på vårdpersonalen.

Äldre och andra vårtagare i kommunen omsorg får inte veta om personalen som kommer för att utföra omsorgen är vaccinerad eller inte. Kommunen ställer hittills inga krav på vaccination på vårdpersonalen.

Foto: Arkiv / TT-Bild

Vimmerby2021-12-15 20:00

"Vi har som arbetsgivare inget stöd för att registrera vilka som är vaccinerade eller inte, så vi kan inte svara på någon omfattning. Vår inriktning är däremot tydlig att vi vill att alla som kan vaccinera sig gör det, skriver Anette Nilsson, chef för socialförvaltningen i ett mejl.

Ökad smittspridning av covid 19 gör att flera kommuner tar till skärpta åtgärder för att vårdtagare inte ska riskera att mötas av ovaccinerad personal i den kommunala omsorgen. Exempelvis har Hultsfred och Växjö infört krav på vaccination vid alla nyanställningar. I Vadstena har ovaccinerad personal omplacerats

undefined
Chefen för socialförvaltningen, Anette Nilsson, skriver att kommunen betonar vikten av att alla vaccinerar sig, men hur många som låtit bli att göra det finns ingen uppgift om. Hon betonar att all vårdpersonal arbetar fortfarande med full skyddsutrustning vid alla närkontakter med brukare.

Några såna åtgärder har ännu inte vidtagits i Vimmerby där hundratals äldre och andra vårdtagare dagligen vårdas av vårdpersonal i omsorgen utan att veta om personalen är vaccinerad eller inte.

Kommunen har sen tidigare angivit att cirka 75 procent av personalen tackat ja till vaccinering hos företagshälsovården och att personal även vaccinerat sig hos regionen. Med drygt 600 anställda i omsorgen riskerar ändå många vara utan det skydd vaccinet ger.

"Vi vill, som arbetsgivare, att alla som kan vaccinera sig ska göra det, speciellt när man arbetar nära riskgrupper men också för att minska risken för smittspridning på alla arbetsplatser och i samhället. Vid nyrekrytering är vi tydliga med den viljeinriktningen, men det finns det inget beslut om vaccinationskrav" skriver Anette Nilsson.

undefined
Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden, är öppen för att ett beslut om krav på vaccination hos nyanställda kan komma och utesluter inte att det skulle kunna ske redan under torsdagen.

Lars Sandberg (C) ä ordförande i socialnämnden är öppen för att ett beslut om vaccinationskrav kan komma och att det till och med kan komma snabbt.

– Vi diskuterar frågan och det är möjligt att det blir så, så småningom, säger han.

Ni har årets sista sammanträde i nämnden på torsdagen, kan ett beslut komma så snart?

– Vi har ingen punkt på dagordningen, men diskussionen förs hela tiden så det kan komma upp ändå. Sen är det viktigt att åtgärder som vidtas har både lagligt och medicinskt stöd, säger Lars Sandberg. 

I Aktuellt förvånas arbetsrättsexperten Tommy Iseskog över kommunernas försiktiga förhållningssätt i frågan om vårdpersonalen och vaccinet. Han jämför bland annat med att byggnadsarbetare som inte tar på sig skyddshjälm heller inte kan arbeta på ett bygge.

Lars Sandberg igen:

– Det viktigaste är att vi skyddar vårdtagarna och det gör vi genom att all personal hela tiden har full skyddsutrustning så snart de arbetar nära vårdtagarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!