Ovisst om polisanmälan utreds

Det blir polisens internutredningsenhet i Växjö som kommer att utreda det kommunala borgensåtagandet i Vimmerby - om det blir någon utredning.Det är inte alls säkert. Det ska chefsåklagaren Ulf Bark-Holst i Linköping avgöra inom kort.

Vimmerby2004-04-02 06:42

- Jag måste först se vad det här handlar om, och om det finns något i det här ärendet som gör att man kan misstänka att något brott är begånget. Normalt sett hanteras ju kommunala ärenden där beslutsfattare misstänks ha överträtt sin befogenheter hos antingen länsstyrelsen eller länsrätten, säger han.
Det var i måndags som Vimmerbypartiet lämnande in en anmälan till polismyndigheten i Kalmar. I den begär partiet att polisen ska utreda det borgensåtagande som det kommunala bolag som numera heter Vimmerby Kommun Förvaltning AB tecknat.

Sällsynt
Enligt Conny Gunnarsson på polisen i Kalmar, som tagit emot anmälan, är det ovanligt med anmälningar om politiska beslut.
- Det förekommer något enstaka ärende då och då, säger han.
- Det slutar oftast med att de avskrivs, även om det handlar om tjänstefel, är det inte detsamma som att det finns något att hänga upp det på i brottsbalken, utan att det då möjligen hör hemma i det civilrättsliga systemet, säger han utan att för den skull göra någon bedömning av det nu aktuella ärendet.

Polisens internutredning
Det ska nämligen inte utredas av polismyndigheten i Kalmar.
- En av de politiker som är föremål för den här anmälan är polis. Därför har anmälan lämnats vidare till polisens internutredning för handläggning där, säger han.
Den enheten finns i Växjö och är kopplad till åklagarmyndigheten i Linköping och chefsåklagare Ulf Bark-Holst.
Han fick den på sitt bord på torsdagen. Han har nu att bedöma hur den ska hanteras vidare.
- Jag har bara att bedöma det som rör poliser i Kalmar län, så det får troligen bli någon gemensam bedömning med åklagare i Kalmar som ansvarar för bedömningen när det gäller den övriga styrelsen, säger han.

Tre alternativ
De alternativ som står till buds är att avgöra om det ska inledas någon förundersökning eller om ärendet ska skrivas av.
- Det kan också vara så att jag behöver hämta in uppgifter för att kunna bedöma om det finns skäl att starta en förundersökning, i det fallet görs en förutredning innan den egentliga bedömningen om förundersökning eller avskrivning sker, och tidigast nästa vecka kan jag ta ställning till det, säger han.

Tidigare artiklar om borgensåtagandet:
2003-12-12
2004-03-17
2004-03-18
2004-03-30
2004-03-31
2004-04-02
2004-04-07

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om