Oxanas tårtor är rena rama konstverken

Man kan svänga ihop en tårta med färdiga bottnar, lite sylt, lite grädde och bär på toppen.Eller så kan man göra som Oxana Karpeikina. Skapa tårtkonst.- Det är så roligt! Och jag vill utmana mig själv och göra det svårare hela tiden.

Vimmerby2012-10-13 04:06


När Oxana Karpeikina var barnledig med sina två yngsta, nu 3 och 5 år gamla, använde hon nätterna till något de flesta av oss inte skulle drömma om.
Hon bakade tårtor. Dagtid var inte att tänka på. Barnen krävde sitt och det fanns inte utrymme för nyfikna barnfingrar och klättrande på bordet där konstverk skapades.

Tre nätter
Tre nätter tog det att göra en tårta. Första natten tillverkade hon dekorationer i sockermassa och marsipan. Det började med blommor och fortsatte med allt mer avancerade figurer. Efter att delarna torkat en natt satte hon ihop dem natt två. Att sätta ihop för mycket på en gång skulle inte funka.
- Då finns det risk för att de flyter ut, och det vill jag inte. Jag vill ha det exakt.
Tredje natten var det dags för själva tårtbaket. Bottnar och fyllning, där hon varierar och står i.
- Man kan ha sockerkaksbotten, smördegsbotten, chokladbotten, citronbotten, marängbotten - fast då brukar jag bara dekorera med frukt - och så finns det ju otroligt mycket fyllningar att experimentera med. Mousse är populärt just nu och det tycker jag själv om. Lent och mjukt. Och vi är flera i familjen som är förtjusta i honungstårta, det är riktigt gott.
Det började med fantasifulla tårtor inom familjen. Barnen fick önsketårtor. Vänkretsen började göra beställningar och ryktet om hennes hobby spred sig.
- Det ger så mycket glädje. Jag blir glad när jag får hålla på med det här och det är fantastiskt att se barnens miner när de får se tårtorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om