På besök i riksdagen

De är valda av dig och mig för att fatta beslut om lagar och om statens budget. De är 349 personer från Sveriges alla hörn. De har inga bestämda arbetstider. Vad gör egentligen riksdagsledamöterna en vanlig torsdag? Vår tidning följde några av ledamöterna från Kalmar län under en arbetsdag.

Rookie i riksdagen. Anders Andersson, kd, är den färskaste av länets riksdagsledamöter. Han kom in i november i fjol. "Tuffare än jag trodde " säger han. Följ med in i riksdagshuset och en vanlig arbetsdag för ledamöterna.

Rookie i riksdagen. Anders Andersson, kd, är den färskaste av länets riksdagsledamöter. Han kom in i november i fjol. "Tuffare än jag trodde " säger han. Följ med in i riksdagshuset och en vanlig arbetsdag för ledamöterna.

Foto:

Vimmerby2010-04-03 04:05


Frågan om vilken nytta de egentligen gör är inte ovanlig.
- Den får jag ofta och jag ställer mig också samma fråga ofta, vad har det här för nytta för Elsa i Frödinge, säger Anders Åkesson, centern.
Han tycker att det är viktigt att ha med sig det perspektivet, både för att kunna vara väljarnas företrädare i debatter och vid beslut, men också för att ha koll på hur det är hemma och vara beredd att försvara och förklara beslut som folket hemma i länet inte är helt överens med.
Den här dagen känner han sig nöjd över debatten från dagen innan där finansminister Anders Borg gjorde ett utspel om varför svenska föreningar ska vara momsbefriade och inte harmoniera med EU.
- Det handlar om Röda Korset, Lions, Vimmerby IF eller vilken förening du vill, skulle det bli momsplikt på deras försäljning av kaffe, korv eller vad det nu är, blir det inte roligt vare sig för föreningarna eller för föreningskassören, det är för den svenska folkrörelsen och föreningslivet som vi spjärnar emot på den här punkten, säger han.
Det här är en sådan fråga där det inte råder någon större politisk skillnad, frågan debatterades utifrån en interpellation ställd till finansministern.

Just den här torsdagen är en lugn dag för Anders Åkesson.
- Jag har lite småplock att ägna mig åt, jag ska vara hemma i länet i helgen och nästa vecka och har en del att förbereda inför det, säger han.
I regel är ledamöterna aktiva på hemmaplan måndagar och i bland också fredagar och i helgerna.
- Jag försöker hålla antingen lördagen eller söndagen ren, säger Anders Åkesson.
Tisdag till torsdag är koncentrerad till riksdagen.
Ledamöterna har inga egentliga arbetstider, mem många kommer till riksdagshuset mellan sju och åtta på morgonen.
- En vanlig riksdagsdag för mig börjar med morgonnyheterna vid klockan sex, sen är jag här vid sju-snåret och går igenom länstidningarna, antingen via webben eller i tidningsrummet där alla landets tidningar finns, sen är den en del med att gå igenom e-post och sådana saker, säger Anders Åkesson.
Vid klockan 09.00 börjar i regel sammanträden i de olika utskotten.

Anders Andersson, kd, sitter i socialutskottet, men har tvingats skicka en ersättare den här dagen. Han är inbjuden till en fördjupande TV-debatt om barnpsykiatri som ska sändas i SVT:s Kunskapskanalen längre fram med Aktuellts Lennart Persson som programledare. Andersson är den ende politiske företrädaren bland de tio inbjudna deltagarna.
- Vi får fem minuter till ett eget anförande, sen blir det diskussion, så det gäller att vara väl förberedd och tydlig med åsikterna och vara beredd på frågor, säger han.
Anders Andersson är fortfarande ny i riksdagen. Han klev in när Chatrine Pålsson drog sig tillbaka i höstas. Han har redan hunnit bli ordförande i Alliansens Hälso- och sjukvårdsgrupp som ska ta fram den samlande sjukvårdspolitiken för de kommande åren. Sånt innebär förstås extra arbetsbörda.
- Jag hade inte behövt ta på mig det, men jag är sådan som vill ha makt, vill ha inflytande för att kunna verkställa det jag tror på och är vald för, och här har jag en direkt linje in till regeringskansliet, säger han.
Han går samtidigt igenom en artikel i Dagens Nyheter där han citeras, han kontrollerar mailen och förbereder ett möte med IOGT-NTO senare under dagen. Senast klockan tio ska han vara i inspelningsstudion, en konferenslokal nära Berwaldhallen.
På ett bord ligger två högar med dokument för de två möten som väntar under eftermiddagen, och klockan 16 är det omröstningar i riksdagen, då är det närvaroplikt, och när voteringsklockan ringer rusar ledamöterna från kanslierna genom "Rännarbanan", gången över Strömmen till kammaren för att rösta. De har sex minuter på sig.
- Jag vet inte vilka omröstningar som väntar idag, det är omöjligt att ha kolla på alla utskott och frågor, jag koncentrerar mig på socialutskottet. Det har jag stenkoll på, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om