På flykt efter brunstbråk

Ett brunstigt bråk mellan Virums älgparks stora stjärntjur Harald och en vild tjur på andra sidan hägnet ledde till att hälften av parkens dovhjortar tog till flykten.
- Jag är ändå oerhört tacksam att det gick som det gjorde. Det kunde ha slutat mycket värre, säger Kjell Svensson.

Kjell Svensson är glad att det gick som det gick  i älgparken. Parkens största konung Harald klarade sig helskinnad ur fighten.

Kjell Svensson är glad att det gick som det gick i älgparken. Parkens största konung Harald klarade sig helskinnad ur fighten.

Foto:

Vimmerby2014-12-19 07:49


Under älgarnas brunst kan det gå hett till. Kjell Svensson, som driver Virums älgpark utanför Tuna tillsammans med sin fru Helene, säger att det är lätt att handskas med älgar elva månader om året - och ett elände en månad.

Slet upp 20 meter
I samband med årets hormontopp hamnade en av parkens elva älgar, älgtjuren Harald, i bråk med en vild tjur. Bara ett stängsel fanns mellan de båda.
- De fick upp 20 meter nät, trots att stolparna är nedslagna en meter ner i backen. Det blev en glipa på 90 cm mellan nätet och marken och 16 av våra 31 dovhjortar gick ut, säger Kjell Svensson.
Ett trist svinn, förstås. Men ändå tur i oturen. Om Harald fastnat i nätet kunde det ha gått illa för Virums stora dragplåster och stjärna.
- Avlivning i värsta fall. Det hade varit fruktansvärt. Det enda som hände nu är att han kanske är lite mera kaxig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om