På väg mot valet

I vår utfrågning av de lokala partiledarna inför kommunvalet den 19 september har turen kommit till Tomas Peterson, toppnamn för Moderaterna.

Vimmerby2010-09-13 06:48

Under senare tid har mycket kritik riktats mot politiker och tjänstemän. Tycker du att invånarna i Vimmerby kommun är gnälliga?
- Nej, det är snarare befogad kritik för felaktigheter, som stora fördyringar i investeringar och dålig kostnadskontroll. Men jag tycker också att att invånarna ska visa större respekt för fattade demokratiska beslut och jag tänker då på kostfrågan, där vi bestämde oss för en riktlinje för drygt ett år sedan.
Vad är moderaternas viktigaste åtgärd för att få ordning på kommunens ekonomi?
- Internt i kommunen behövs betydligt bättre kostnadskontroll, där kostnader långt från människor ska sättas under lupp. Utanför kommunens verksamhet handlar det om att skapa förutsättningar för växande och fungerande företag och fler jobb.
Tilltron till kommunens näringslivsarbete har rasat ungefär 200 placeringar på fyra-fem år. Hur ska ni rätta till det?
- Öppenhet och dialog. Man måste lyssna mera på och ta till sig av företagarnas vilja och ambitioner.
Industrimark, hur mycket behövs? Räcker det med Krönsmon?
- Krönsmon räcker under överskådlig framtid, men vi måste alltid ligga i framkant när det gäller mark för bostadsbyggnationer och företagsetableringar. Det handlar inte bara om industrier, även handelsföretag och serviceföretag behöver mark.
Var ALV-försäljningen en bra affär för kommunen?
- Ja. Astrid Lindgrens Värld har fått en mycket bra och långsiktig ägare, som kommer att gynna Vimmerby kommuns utveckling under många år. Kommunen fick bra betalt, aktieinnehavet gav en värdestegring på 40 procent på den investering vi gjorde. Dessutom tycker jag inte att ett dynamiskt turistföretag, i behov av investeringar, ska ägas av en kommun med begränsade resurser.
Infrastrukturen och kommunikationerna har en del att önska. Både mellan Vimmerby och större regioner och inom kommunen. Vad vill ni göra åt det?
- Stångådalsbanan ska ha högsta prioritet för upprustning. Vägnätet ska ha en god och hög standard och det kan gälla avsnitt ett stycke från kommunen, men som idag är proppar för folk som till exempel vill ta sig till Jönköping.
Hur ska handelsstaden Vimmerby möta konkurrensen från Västervik, när det exempelvis gäller etableringar som Rusta, Biltema, sådana som lockar handlande människor?
- Vi ska glädjas åt den etablering som sker nära oss i Västervik. Vimmerby ska behålla fokus på den tradition vi har inom detalj-, special- och bilhandel. Man behöver inte alltid gapa efter de stora kedjorna - det är inget unikt med en H&M-butik. Det är bättre att ha trevliga unika affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om