På väg tillbaka till arbetslivet

Ibland förändras livet under loppet av en millisekund. För Mikael Miettinen blev inget mer sig likt efter krocken med lastbilen. Men det sägs ju att en olycka sällan kommer ensam. Några år efter whiplashskadan fick Mikael diagnosen malign tumör i huvudet.

Mikael Miettinen är glad över att han kommit tillbaka till arbetslivet igen. Detta tack vare det tekniska och pedagogiska stöd han fått genom Arbetsförmedlingen.

Mikael Miettinen är glad över att han kommit tillbaka till arbetslivet igen. Detta tack vare det tekniska och pedagogiska stöd han fått genom Arbetsförmedlingen.

Foto:

Vimmerby2013-06-01 04:06


Det är när man pratar med personer som Mikael Miettinen som en hel del av ens egna bekymmer förlorar sin betydelse. För Mikael handlar vardagen om att få tillbaka självförtroendet, att visa både sig själv och andra att han kan klara sina arbetsuppgifter och kan ta ansvar för både sig själv och sin familj.
- Det svåraste är att acceptera att jag inte är mig lik. Sjukdomen har gjort mig förändrad och jag känner inte igen mig själv.

Tuff diagnos
I mitten av 1990-talet blev Mikael Miettinen påkörd bakifrån av en lastbil. Wiplashskadan gjorde att han fick problem med nacke och axlar.
- Jag är egentligen utbildad verkstygsmakare men fick problem med allergier mot metaller. Olyckan hände under en period när jag pluggade ekonomi för att byta bana i livet. Jag kunde slutföra studierna men blev långtidssjukskriven efter det.
2005 upptäcktes en tumör i frontalloben och efter operation, strålning och cellgifter blev inget mer sig likt.
- Jag var färdigbehandlad 2007 men kunde inte gå tillbaka till mitt tidigare arbete som säljare i en butik, det blev för många bollar att hålla i luften. Det jobbigaste var nog att ingen såg att jag var sjuk, det syntes inte utanpå.

Brakade ihop
2008 sökte Mikael Miettinen jobb på Frödinge Mejerier, men efter provanställningen sa kroppen ifrån.
- Tre månader gick bra, men efter förlängningen gick det inte mer. Jag brakade ihop både psykiskt och fysiskt, blev desorienterad, fick minnesluckor, migrän och sömnproblem.
- Det var ju egentligen galenskap att tro att jag skulle klara ett heltids skiftjobb, men jag ville ju så gärna tro att allt var som vanligt igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om