Påhoppen bakom skyddande skärmar

"Ska inte du bara ta livet av dig?" "Jag vet vad du har gjort och du är helt dum i huvudet." "Du är så himla patetisk så jag spyr på dig." Dessa kommentarer har skickats till ungdomar i Vimmerby. Ingen säger det högt, men på nätet sker det varje dag. Bakom betryggande skärmar och en skyddande anonymitet.

Vimmerby2015-06-27 04:06


- Vi vuxna får inte låta detta ske, säger Petra Andersson vars dotter är en av många som dagligen tvingas läsa elaka saker om sig själv på internet.
Sociala medier har blivit en lika vanlig morgon- och kvällsrutin som att borsta tänderna för många ungdomar. Syftet är att man på ett enkelt sätt ska kunna kommunicera med varandra, men det har också blivit allt lättare att sprida negativa kommentarer och påhopp. Friends nätrapport från 2015 visar att var tredje ungdom har blivit utsatt för kränkningar på nätet. Felicia Andersson och Maya Gustavsson går i årskurs åtta på Vimarskolan och får anonyma men personliga och elaka kommentarer skickade till sig varje dag.
- Hur stor eller liten grej det än är så tar man såklart åt sig. Onödiga kommentarer kanske man inte blir superledsen över, men det blir man om det är något riktigt taskigt, säger Felicia Andersson.

Grova grejer
- Man skulle vilja veta vem som har skrivit. Jag tror inte den skulle våga säga det annars, men det känns det gör det, säger Maya Gustavsson och Felicia håller med.
Kommentarerna handlar om allt möjligt. Vissa är för grova för att jag ens ska kunna skriva dem i artikeln. Eftersom det sker utanför skoltid och personerna är anonyma har inte skolan kunnat göra någonting åt det, men tjejerna känner ett stort stöd hemifrån där de öppet har delat med sig av kommentarerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om