Paketkaos väntas efter Black Friday

Onlinehandeln under Black Friday väntas omsätta nio miljarder kronor, enligt Svensk Handel. Flera lokala fraktdistributörer förbereder sig nu för att möta trycket.

Ahmad på La Plaza i Vimmerby hjälper en kund hämta ut sitt paket.

Ahmad på La Plaza i Vimmerby hjälper en kund hämta ut sitt paket.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-11-22 06:00

I Vimmerbyområdet distribuerar Postnord dagligen 600 hempaket och 700 ombudspaket.

– I och med Black Week och framförallt efter Black Friday räknar vi med en ökning på 30 procent varje dag, säger distributionsområdeschefen på Postnord, Roinne Asp.

undefined
Distributionsområdeschefen på Postnord, Roinne Asp menar att man stärkt upp rejält inför Black Friday och framförallt veckan som följer efter, då alla paket ska skickas ut.

Från 26 november, när Black Friday startar, och följande vecka räknar man med extra höga volymer. För att klara det stora trycket sätter man in både fler fordon och mer personal.

– I år vet vi inte riktigt hur stort det kommer bli. Förra året var ökningen ännu större men vi tror kanske på en liten minskning för att folk kanske vill komma ut i butiker och också stötta den lokala handeln.

Från och med andra lördagen i november och sex veckor fram har man också satt in paketleveranser ut till ombud även på lördagar och man utökar även det ombud som drivs i egen regi på Fönstergatan.

– Det blir lätt överfullt ute hos ombuden så vi uppmanar våra kunder extra under den här tiden att både beställa i tid och hämta så fort man har möjlighet, säger Asp.

undefined
Ahmad på La Plaza i Vimmerby hjälper en kund hämta ut sitt paket.

Sedan maj i år har ombuden i centrala Vimmerby utökats. Numera kan paket från DHL hämtas ut på La Plaza, vid torget.

– Vi har haft paketutlämning tidigare i andra verksamheter så när vi ändå låg i centrum tyckte vi att vi kunde ha det här också, säger Mike Pinar.

Även hos DHL märks det att antalet paket i omlopp börjat öka.

– Vi börjar märka ett stort tryck redan nu och vi vet sedan tidigare hur det kan bli runt Black Friday, säger Pinar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!