"Palle har rätt - men sån är situationen"

Palle Nielsen i Gullringen är besviken på hemtjänstens tajta minutschema. "De hinner ju inte stanna mer än 5-10 minuter", säger han.Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) kan inte göra annat än att hålla med Palle.- Tyvärr. Situationen är sån. Och det är naturligtvis långt från optimalt.

Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tycker att Palle Nielsen har rätt i sin beskrivning av stressen inom hemtjänsten.

Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tycker att Palle Nielsen har rätt i sin beskrivning av stressen inom hemtjänsten.

Foto:

Vimmerby2013-12-11 07:48


I gårdagens tidning beskrev Palle Nielsen, 75, hur trist han tycker det är med hemtjänstens minutschema. Han är rullstolsburen och behöver mycket hjälp. Hemtjänstpersonalen kommer ofta, flera gånger om dagen, men stannar inte mer än 5-10 minuter per gång.
Palle Nielsen säger att han förstår att hemtjänstpersonalen gör vad de kan, men gillar inte alls konsekvenserna av deras pressade schema.
För Elisabeth Lago Nilsson (KD) kommer det här inte som någon nyhet. Tvärtom. Det senaste halvåret har hon fått alltfler samtal från pensionärer och anhöriga, som har ungefär samma kritik att komma med. "Personalen gör så gott de kan, men de har så bråttom", säger många.
- Så är det. Det är också resultatet av att vi tvingats dra ner vår budget för äldreomsorgen med 10 miljoner, där hemtjänsten står för den stora delen. Besparingarna har tagit av personalens tid. Varje hemtjänstgrupp får betalt för utförd tid och det är uträknat hur lång tid man får ta på sig på varje ställe. Vi pratar hela tiden om skälig levnadsnivå och frågan är vad det är. Jag tycker inte alls att det här är tillfredsställande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om