Pandemin: Dödligaste veckan sedan i maj

Det blev en svart julhelg i Kalmar län ur pandemisynvinkel. Tre döda på tre dagar. Det är den högsta nivån sedan början av mars och april.

Diagrammen visar utvecklingen de senaste fyra veckorna. Dödligheten: Antal dödsfall per vecka. Inlagda på Iva och sjukhuset: Antal patienter per dag. Smittspridningen: Antal nya fall i förhållande till befolkningens storlek.

Diagrammen visar utvecklingen de senaste fyra veckorna. Dödligheten: Antal dödsfall per vecka. Inlagda på Iva och sjukhuset: Antal patienter per dag. Smittspridningen: Antal nya fall i förhållande till befolkningens storlek.

Foto: Ulrik Alvarsson

Vimmerby2021-12-27 20:00

Trots stigande smittotal så har dödligheten i covid -19 legat på en låg nivå under hösten. I regionens statistik, som visserligen bara innefattar de som dör på länets sjukhus, så har det på sin höjd handlat om ett dödsfall per vecka. Många veckor har det inte varit något dödsfall alls.

Julhelgen blev ett undantag. På julafton rapporterades ett dödsfall, och på annandagen ytterligare två dödsfall.

Är det bara en tillfällighet eller kan vi vänta oss högre dödstal framöver?

Smittläkare Per-Åke Jarnheimer säger att det inte går uttala sig enbart utifrån julhelgens siffror.

– Men det är tänkbart att vi får en sådan utveckling framöver.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer smittspridningen att fortsätta att öka fram till mitten av januari i Sverige. Ökade dödstal kan bli en följd.

Hittills under andra halvåret på 2021 har nio personer dött i covid 19 i Kalmar län, enligt statistik från regionen. Under samma period förra året dog 35 personer. Allra störst var dödligheten första halvåret 2021 då 76 personer dog i covid-19.

Är det vaccinets förtjänst att dödligheten är lägre?

– Kanske delvis, men smittspridningen är också lägre nu, säger Per-Åke Jarnheimer.

För att ge en ögonblicksbild: I förra veckan dog tre personer i Kalmar län. 474 nya fall rapporterades in enligt regionens dagliga rapporter, och mellan tio och fjorton person låg inskrivna på sjukhus varje dygn. Antalet som gavs intensivvård pendlade mellan en eller två patienter per dygn.

Senaste veckan med tre dödsfall dessförinnan var vecka 18, i början av maj. Då var antalet nya fall under veckan mer än dubbelt så stort: 1 097. De inskrivna på sjukhus per dag var mer än tre gånger så många, och antalet som gavs intensivvård ungefär fyra gånger så många.

Båda veckorna hade visserligen tre dödsfall, men tittar man på läget de fyra veckorna innan blir skillnaden stor: 14 dödsfall under veckorna 14 till 17, mot bara tre dödsfall under veckorna 47 till 50.

Hur är smittoläget i Kalmar län just nu?

– Den senaste veckan hade vi färre nya fall än veckan dessförinnan, säger Per-Åke Jarnheimer.

Samtidigt säger han att det är omöjligt att säga om det skulle vara ett trendbrott. Begränsad testkapacitet, julledigheter och röda dagar kan betyda att färre testar sig, vilket i sin tur leder till att färre fall upptäcks.

Under måndagen var det fyra nya coronafall i både Vimmerby och Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!