"Pandemin gör att folk vill ha mer fyrverkerier"

Det drar ihop sig inför nyår och fyrverkeriförsäljarna i Vimmerby jobbar för fullt. "Coronan har gjort att det blivit lite mer försäljning. Det är många som sitter hemma nu över nyår och då vill ha lite mer roligt" menar försäljare Toni Melek.

"Jag gillar Vimmerby och vill därför vara här. Folk är väldigt trevliga. Så jag hoppas på att vi står här nästa år igen", säger Toni Melek vars företag de senaste dagarna sålt fyrverkerier i Vimmerby.

"Jag gillar Vimmerby och vill därför vara här. Folk är väldigt trevliga. Så jag hoppas på att vi står här nästa år igen", säger Toni Melek vars företag de senaste dagarna sålt fyrverkerier i Vimmerby.

Foto: privat

Vimmerby2021-12-30 21:00

Det är andra året som Toni Melek med sitt företag Bra hem i Småland har slagit upp en pop-up butik med fyrverkerier vid Al Shahbaa Livs. 

– Förra året var försäljningen lite mindre men i år verkar det gå bättre. Dels tror jag att det beror på att folk nu känner igen oss och delvis på grund av pandemin, att folk firar hemma. Sedan är det inte i närheten av mina två andra ställen i Vetlanda och Värnamo. Där säljer vi väldigt bra, omkring fem till sex pallar, vilket är mycket fyrverkerier. I Vimmerby hoppas jag i år på att sälja två. Sedan får vi räkna på det om det är värt att komma nästa år igen. Det kostar att komma igång och att betala personalen så jag måste se att det går runt.

Jem och fix i Vimmerby har sedan länge sålt fyrverkerier inför nyår. Ställföreträdande butikschef Maria Axelsson delar Toni Meleks bild av att pandemin gjort att försäljningen ökat. 

– Det är jättemycket nu och försäljningen rullar på bra. Jag tycker att det verkar som att det är lite mer än tidigare, i alla fall när jag har tittat på försäljningen över hela Sverige. Sedan har jag märkt att det är fler äldre än vanligt som kommer och köper. De har inte kunnat fira med sina barnbarn på länge och vill nu slå på lite extra. 

undefined
Försäljningen av fyrverkerier i Vimmerby ser i år ut att öka. "Själv är jag för att fyrverkerier, det handlar inte om varje dag utan en gång om året", säger fyrverkeriförsäljare Toni Melek.

Men det är långt ifrån alla som gläds åt fyrverkerier. Efter att ha haft fyrverkeriförsäljning i över sex år vet Toni Melek att det råder starkt delade meningar inom området. 

– Det är många som tycker att det ska finnas och att det ska vara lite färg på nyår.  Sedan är det många som står emot det också. Framför allt de som har djur hemma. Men än så länge har jag har inte hört något i Vimmerby. Det är betydligt tystare än i Vetlanda. Där är det många som ringer mig privat och vill att jag stoppar försäljningen. Men om det inte är jag som säljer så kommer någon annan att göra det för efterfrågan finns. 

På Jem och Fix menar Maria Axelsson att de inte fått höra något negativt om att de säljer fyrverkerier.

– De som kommer hit kommer för att köpa, det är ingen som kommit för att klaga på att vi säljer. Det vi har märkt är att vi nu sålt väldigt mycket tysta fyrverkerier som man kan ha om man har djur. Sedan finns det fortfarande många som vill ha fyrverkerier som smäller också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!