Smittspridningen minskar – men pandemin inte över

Det var lite som att vrida av en kran. När regionen slutade redovisa siffror över antalet smittade försvann i viss mån också intresset från media och allmänheten. Men, säger Arsene Nzobandora, pandemin fortgår och smittan finns kvar.

Arsene Nzobandora, smittskyddsläkare säger att smittan minskar. Men de svagaste måste skyddas.

Arsene Nzobandora, smittskyddsläkare säger att smittan minskar. Men de svagaste måste skyddas.

Foto: Kollage TT/Region Kalmar län

vimmerby2022-03-11 06:00

De grupper man faktiskt provtar – alltså hälso- och sjukvårds- och äldreomsorgspersonal, patienter och omsorgstagare – uppvisar en klar tendens. Det är färre som bär på smitta när de testas.

– Där har vi sett att det har lugnat sig. Men vi tittar ju som bekant på fler saker. Vi kollar också sjukhusbelastning och det finns några som ligger inne nu, ungefär ett 30-tal under de här senaste dagarna, säger Arsene Nzobandora.

– Det kan man jämföra med när vi hade en topp med runt 70 patienter under den här vågen.

30-talet patienter kan verka vara många men...

– De flesta vårdas inte på grund av covid, det är bara så att de råkar ha covid när de ligger inne för annat.

En ljusning alltså, men pandemin inte är över.

– Nej det är den inte men själva vårdtrycket på grund av covid har minskat mycket.

Vad beror det på, att smittan har avtagit så pass mycket?

– Egentligen är det mest att många är vaccinerade, det finns inte många som är mottagliga just nu. Men det beror även på att många varit sjuka, omikron är mer smittsam. Vi förväntar oss att minskningen kommer att fortsätta om det inte kommer en ny variant.

Har man sett tecken på att det kommer någon ny variant?

– Inte i nuläget.

När det var som värst fick coronakrisen nästan all uppmärksamhet i media, nu är det kriget i Ukraina.

Har pandemin kommit i skymundan på grund av kriget, tror du?

– Alltså egentligen inte bara på grund av kriget. Men det är ju mer så att man börjar återgå till det normala, det blir så per automatik. När man lättar på restriktioner och börjar öppna samhället blir det en naturlig följd. 

– Snart klassas också sjukdomen ner från att ha varit allmänfarlig till att inte längre klassas som det, det sker ju nu i april.

– Det finns vissa särskilda grupper som vi måste fortsätta att tänka på, det kan vara de med sämre immunförsvar, de äldre och de sköra. Vaccinsvaret är sämre hos dem, de får ju fjärde dosen. Övervakningsarbetet fortsätter, om smittan skulle börja dra iväg igen måste man ha koll på det igen.

Hur ser det ur för er, smittskyddsläkarna? Ni har jobbat hårt under lång tid...

– Trycket på grund av corona har minskat. Men sedan finns det ju mycket arbete som inte hunnits med, på grund av covid. Det har inte varit något långsiktigt och förebyggande arbete under den här tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!