Pandemin tvingade Malin att sadla om

Malin Carlsson från Vimmerby tvingades byta bana under pandemin. "Så här i efterhand kan jag säga att det var en positiv upplevelse".

"Med mitt jobb går det inte att arbeta distans så jag var tvungen att hitta på något annat" berättar Malin Carlsson. Under pandemin fick hon sadla om från massör till äldrevård.

"Med mitt jobb går det inte att arbeta distans så jag var tvungen att hitta på något annat" berättar Malin Carlsson. Under pandemin fick hon sadla om från massör till äldrevård.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-31 06:00

Pandemin har gjort att arbetssituationen för många förändrats kraftigt. I årets Work Trend Index-rapport, gjord av Microsoft, övervägde hela 42 procent av de tillfrågade svenskarna att byta jobb. En av dem som under pandemin helt tvingades tänka om var Vimmerbybon Malin Carlsson.

– När pandemin kom och ekonomin inte gick ihop fick jag lite smått panik. När man har enskild firma är man rätt utsatt och har inget att falla tillbaka på, berättar hon.

Malin Carlsson har sedan 2012 haft eget företag som massör. När pandemin tågade in under våren 2020 drog sig en efter en av hennes företagskunder ur.

– Det började med att företagen ville minimera smittorisken och började begränsa sina besök. Jag hade fortfarande privata kunder men även där minskade det. Jag sökte omsättningsstöd som täckte en del av förlusten men det räckte inte till för att få det att gå runt.

undefined
"Jag kunde inte gå hemma och inget göra. Så jag är tacksam över att få jobb inom äldrevården. Jobbet visade sig dessutom vara väldigt roligt." säger Malin Carlsson.

Hon såg sig om efter möjligheter och fick jobb inom äldrevården. Arbetet som från början bara var en lösning på en ohållbar situation visade sig vara mer givande än vad hon trott.

– Det var en utmaning och samtidigt jätteroligt. Kontakten med de äldre var givande och jag kom väldigt nära en del. Det är roligt att se att man gör skillnad i någons liv. Jag har också fått nya erfarenheter och en större förståelse för dem som arbetar inom vården. Det är mycket jobb och ett stort ansvar.

Nu i början av hösten ljusnade det för det egna företaget. Även om Malin Carlsson uppskattat arbetet med de äldre var det inte aktuellt att helt ändra bana.

– Jag är tacksam för att ha fått arbeta inom äldrevården men älskar mitt jobb som massör. Jag tror att det är för att jag känner att jag verkligen kan hjälpa människor genom det. Jag hade kunnat tänka mig att jobba med båda om lönen inom vården var bättre och tiden hade räckt till. Som det är nu rullar mitt egna på igen och jag kan inte jobba 24/7. Sedan vet man aldrig hur det blir i framtiden.

undefined
Malin Carlsson driver det egna företaget MC Massage. "Det är skönt att allt har kommit igång. Jag längtade efter att få göra det jag brinner för.”

Just situationen med lönen hoppas hon kommer ändra sig för de som arbetar inom vården.

– Jag tycker att de som tar hand om våra äldre borde få bättre betalt. Det borde vara tvärtom i samhället, att de som jobbar med människor och vård får bäst betalt. Vi ska alla bli gamla, så behovet av personal finns och kommer alltid att finnas. Jag tror att arbetet skulle bli mycket mer attraktivt om lönen höjdes för jobbet i sig är väldigt kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!