Norska paret är tillbaka – 16 år efter det magiska ögonblicket

Att Astrid Lindgren och hennes karaktärer inspirerat och påverkat mängder av människor världen över blir vi i Vimmerby ofta påminda om. För det norska paret Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen har Astrid Lindgren och kanske främst hennes karaktär Pippi Långstrump haft en extra stor betydelse.

Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen förlovade sig under Sockerdricksträdet på Astrid Lindgrens Näs i juli 2008. Nu är de tillbaka på platsen igen: "Det känns jättefint och glädjefyllt att vara tillbaka i Vimmerby", säger Øistein Smith Larsen.

Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen förlovade sig under Sockerdricksträdet på Astrid Lindgrens Näs i juli 2008. Nu är de tillbaka på platsen igen: "Det känns jättefint och glädjefyllt att vara tillbaka i Vimmerby", säger Øistein Smith Larsen.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-15 06:00

För 16 år sedan kom det norska paret Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen till Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby för att förlova sig. Varför? Jo, för att Astrid Lindgren och kanske främst Pippi Långstrump inspirerat och väglett Cathrine ända sedan hon var ett litet barn:

– Pippi Långstrump och hennes kraft inspirerar och vägleder mig än idag. Och så hittade jag ju världens starkaste man i vuxen ålder också, så det kändes helt rätt att förlova sig här, säger Cathrine Søberg när vi möts på Astrid Lindgrens Näs Café & Restaurang. 

Världens starkaste man? Berätta!

– Ja, nu var det ju många år sedan men när jag var 19 år lyfte jag 160 kilo i styrkelyft vilket då tangerade världsrekordet i tyngdlyftning, säger Øistein Smith Larsen och skrattar.

undefined
Den 16 juli 2008 kunde Vimmerbyborna läsa om Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsens förlovning under Sockerdricksträdet på Astrid Lindgrens Näs.

Pippikraft och världens starkaste man alltså. Men vägen hit har inte alltid varit helt enkel. Cathrine Søberg berättar nämligen om hennes tuffa uppväxt på en gård i Norge. Hennes föräldrar missbrukade alkohol och det blev en ensam och tuff tillvaro som hon mest spenderade med gårdens djur och med Astrid Lindgrens berättelser. 

– Jag levde mig in i Pippi Långstrumps värld och de andra världar som Astrid Lindgren skapade. Djuren och naturen blev mina närmsta vänner och läromästare, säger hon.

undefined
Djur och natur har varit viktiga i Cathrine Søbergs liv. Under hennes uppväxt beskrev hon djuren på gården som sina närmsta vänner och läromästare. "Djuren och naturen fick också väldigt stor plats i de världar som Astrid Lindgren skapade", säger Cathrine Søberg.

Och vad är det som är så inspirerande med just Pippi?

– Jag kan berätta om ett speciellt tillfälle då jag var nio år gammal. Jag var ensam på gården och hörde ett desperat råmande från ladugården så jag gick dit och hittade en ko som skulle kalva. Men kalven satt fast, kon skulle inte lösa det själv så jag förstod att jag skulle bli tvungen att hjälpa till. Jag hade sett min pappa göra det förut men nu var jag själv, nio år gammal och det här var en kalv på 30 kilo. Jag tänkte först "Vad gör jag nu.." och sen "Vad hade Pippi gjort?" och i samma ögonblick fick jag massor av krafter och lyckades dra ut kalven. Helt otroligt men jag fick faktiskt extra krafter när jag tänkte på Pippi, berättar Cathrine Søberg.

Idag driver Cathrine Søberg nätverket Pippikraft där hon jobbar med att coacha människor att hitta styrkan och tryggheten i sig själv, "Pippikraften" som hon själv kallar det. 

– Pippikraft, det är energin som upphäver begränsningar! Tänk på allt som den yngre generationen kan lära sig av Pippi Långstrump, att ha den styrkan och tryggheten och stå emot all press som kommer utifrån och lita mer på sitt inre, säger Cathrine Søberg.

Nu, under pensionsåldern har Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen återigen Pippi Långstrump som ledstjärna in i ålderdomen:

– Att ha med sig den lekfullheten och kreativiteten som Pippi står för in i ålderdomen tror jag kan ge oss fler pigga år i livet, säger Øistein Smith Larsen.

Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen är nu alltså tillbaka på den plats där de förlovade sig år 2008 och de känner att de kommer tillbaka med samma glädje och starka känslor inför platsen. Efter besöket på Astrid Lindgrens Näs planerade det norska paret att åka vidare till Astrid Lindgrens grav för att lämna blommor och visa sin tacksamhet och sedan avslutades helgen med ett besök på Astrid Lindgrens Värld.

undefined
Cathrine Søberg och Øistein Smith Larsen träffade varandra i vuxen ålder. "Jag är ingenjör och trodde i princip bara på vetenskapen medan Cathrine stod för något mycket mer andligt och spirituellt. Vi var helt olika där men det har verkligen utvecklat och inspirerat mig massor", berättar Øistein Smith Larsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!