Lokala verksamheter ute till försäljning

"Det är mycket känslor kring det", säger Caroline Fungmark. Hennes restaurang Ellens äppelställe och Tuna snickeri ligger nu ute till försäljning.

"Man får hoppas på det bästa, man behöver inte ha hundra gäster", säger Caroline Fungmark som driver Ellens Äppelställe.

"Man får hoppas på det bästa, man behöver inte ha hundra gäster", säger Caroline Fungmark som driver Ellens Äppelställe.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2023-09-29 18:00

Caroline och Peder Fungmark väljer nu att sälja både hem och verksamhet i Tuna. Här har de bott sedan drygt 30 år tillbaka. Specialsnickeriet togs då över från Carolines morfar och flyttades till den nuvarande adressen. 2019 öppnades restaurangen i en påbyggnad till hemmet och har sedan dess haft öppet på sommaren. 

– Själva verksamheten har funnits i 80 år, det är min morfars verksamhet som vi tog över efter att han gick bort. Sedan startade jag Ellens äppelställe för nio år sedan, och byggde restaurangen för sex år sedan. Det är vårt livsverk vi säljer, berättar Caroline Fungmark.

undefined
Huset och verksamheterna beskriver Carolines och Peder Fungmark som deras livsverk. I högra hörnet är bild på dem när de nyss flyttat till huset. "Vi har levt med det här i 30 år så det är blandade känslor", säger Peder Fungmark.

Sedan i början på veckan ligger annonsen uppe på köp- och säljsajten Blocket. Huset innehåller ett specialsnickeri med maskinpark, restaurang med 25 sittplatser och en cirka 200 kvadratmeter stor lägenhet på övervåningen.

– Det var jättesvårt att lägga ut det till försäljning, vi har gjort allt själva. Men man måste tänka på att någon gång stanna den stora karusellen. Det gör man inte på en månad eller två. Nu är också min man pensionär, säger Caroline Fungmark som själv kommer gå i pension nästa år. 

– Var sak har sin tid. Någon gång måste man sluta annars går man här och staplar när man är 80 år. Jag tror att det är rätt tid att göra det medan man är frisk och kry, säger Peder Fungmark. 

undefined
"Det är inte det enklaste det här", säger Caroline Fungmark om beslutet att sälja.

Annonsen har öppnats ett par hundra gånger redan. Men någon intressent har inte hört av sig än. 

– Det har bara gått några dagar och vi har gått ut med det lite försiktigt. Det här är något som man kanske inte köper på en vecka heller, menar Caroline och berättar att drömmen vore om någon ville driva verksamheterna vidare. 

– Det vore jätteroligt om verksamheterna kunde få fortsätta. Samtidigt måste vi vara öppna för att de som köper kanske vilja göra något med snickeriet och restaurangen.

– Det är bara fantasin som sätter stopp, säger Peder och fortsätter;

– De som köper kanske vill starta loppis eller vad som helst. Men i snickeriet och restaurangen finns allting. Så där är det bara att vrida om nyckel och börja.

Själva planerar de att flytta men kommer att bo kvar i Tuna.

– Blir det några intressenter får man ta en diskussion med dem hur snabbt det ska gå med inflyttning, säger Caroline.

Vad prislappen ligger på förblir hemligt. 

– Det tar vi med dem som är intresserade, säger Caroline.

undefined
Ellens äppelställe fick gott om besök under Kalmar läns matrunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!