Park som ska bli som förr

Sextio år efter att landskapsarkitekt Ulla Bodorff skapade ett funktionellt och vackert "rum" till Vimmerbyborna går Källängsparken tillbaka till det den en gång var. - Det här kommer att bli otroligt vackert, säger Mattias Nittérus, projektansvarig för restaureringsarbetet.

Vimmerby2011-10-29 04:05


Mängder av rosor, buskar, perenner och blomsterlökar väntar på att komma i den garanterat ogräsfria E-jorden, som ersatt den gamla. Flitiga spadtag. Droppslangar för att ge fuktkrävande växter det de behöver, nya stenkanter, stenmjöl som ska packas till hjulvänligt underlag, framkomligt för alla.
Och en påtaglig dos entusiasm.
- Källängsparken ska bli den plats för rekreation och aktivitet med dofter och mycket vackert att titta på - precis som Ulla Bodorff ville 1951. Att göra om det här efter så många års Törnrosasömn fyller en med respekt, säger Mattias Nittérus, som under hösten jobbat med restaureringen av Källängsparken.
Det var han som hittade originalkartorna och växtlistorna, där varenda växt landskapsarkitekten tänkt sig, finns noterad. Där stod allt nedtecknat, vilka sorters rosor, pioner, flox, astilbe, klematis som skulle planteras, och det var tårbjörk och ungerska syréner och storblommiga schersminer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om