Permanent förbud införs mot buskörningen

Motordriven fordonstrafik blir nu permanent förbjuden nattetid på parkeringen till ishallen och gymnasiet.

"Vi har satt upp betongsuggor och eventuellt kommer det att bli fler. Vi tittar även på att bygga om ishallsparkeringen. Allt i syfte att göra det mindre roligt att vara där." säger  Marie Nicholson (M) Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

"Vi har satt upp betongsuggor och eventuellt kommer det att bli fler. Vi tittar även på att bygga om ishallsparkeringen. Allt i syfte att göra det mindre roligt att vara där." säger Marie Nicholson (M) Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-06-30 10:33

Efter de stora problemen kring buskörning vid parkeringen till ishallen och gymnasiet i Vimmerby har kommunstyrelsen beslutat att införa ett permanent förbud mellan 23.00 och 05.00.

–När vi fick reda på att situationen där blivit betydligt värre än vanligt infördes ett tillfälligt förbud i december, berättar Marie Nicholson (M) Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. 

– Förbudet fungerade bra i början och de boende var väldigt nöjda med det. Sedan har vi förstått att en del ungdomar struntat i det nu under våren. Men vi tycker ändå att det är viktigt att det blir permanent eftersom det ger polisen ett verktyg. Tidigare har de varit maktlösa. Dessutom har det kommit en ny lagstiftning nationellt om att man inte får spela hög musik på ett sätt som stör människors vardag, då kan man bli bötfälld. Så nu har polisen ytterliggare ett verktyg för att komma till rätta med det här. 

Att ungdomar använder parkeringarna nattetid som en samlingsplats är inte ett nytt fenomen.

–De boende har varit utsatta i många år men under pandemin har det blivit mycket värre. Jag kan inte säga om det beror på pandemin men jag misstänker det eftersom de normala samlingsplatserna för ungdomarna, som nattklubbar, festivaler och konserter, inte har varit öppna plus att de inte träffats när i skolan på grund av distansundervisning. 

Problemet menar Marie Nicholson inte är att ungdomarna träffas och spelar hög musik utan att det sker på samma ställe. 

– Jag tror att de flesta är okej med att det någongång ibland är tjo i närheten men när det blir varje kväll eller helg. När det förstör vardagen och man oroar sig för huspriserna om man flyttar därifrån. Då blir det ett stort problem. Utnyttjade ungdomarna fler platser i kommunen och roterade då hade det inte varit lika problematiskt. 

Ett alternativ för ungdomarna att hålla till framöver är parkeringen vid Ceos.

– Asfalteringen av parkeringen där har flyttats fram och kommer att ske under hösten. Det är inte så att det kommer vara en parkering anvisad till ungdomar, utan det kommer att vara en vanlig kommunalparkering, men det kommer inte att vara fordonsförbud nattetid. Fördelen där är att det går att spela hög musik eftersom det inte finns några boende i närheten som kan bli störda.Vi tycker att ungdomar ska kunna träffas, ha roligt och spela musik. Sedan måste man så klart följa de lagar som finns i alla fall.  

 Efter kommunstyrelsens sammanträde i tisdags beslutades det om att införa ett permanent förbud. "Vi var enliga med undantag från Sverigedemokraterna" berättar Marie Nicholson (M).
Efter kommunstyrelsens sammanträde i tisdags beslutades det om att införa ett permanent förbud. "Vi var enliga med undantag från Sverigedemokraterna" berättar Marie Nicholson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!